Според информация на френския блог Le Mammouth, френската авиация вече използвала 16 крилати ракети с въздушно базиране MBDA Scalp EG при нанасяне на удари по инфраструктурата на „Ислямска държава” в Ирак. Това станало на 15 декември и 2 януари т.г.Първите 12 ракети са пуснати от ВВС в два залпа по шест ракети по цели в Мосул. Последните четири ракети са изстреляни на 21 януари т.г. също по Мосул от флотски изтребители Dassault Rafale M, излетели от атомния самолетоносач „Шарл дьо Гол”.

Интересно е да се припомни, че по време не операцията в Либия против режима на Кадафи при две от вълните Франция е използвала 15 крилати ракети Scalp EG по защитени и добре укрепени цели.

Общо за нуждите на френската армия са произведени 500 ракети от този тип, всяка от тях струваща £ 790 000. Предвидено е тази година запасите да бъдат намалени със 100.

Крилатите ракети Scalp EG са на въоръжение от 2002 г. основно във Франция, Италия и Обединеното кралство. Предназначени са за удари по земни цели на далечни разстояния до 560 км.; тегло – 1300 кг.; бойна част – 450 кг.; скорост – 1000 км/час.