Това са руски измишлотини, казва Иван Драмов, председател на фондация “Ванга”

Бизнесмени кръщават фирмите си на пророчицата Ванга, твърдят адвокати по фирмени дела.
В съдебните ригистри има вписани 8 дружества, в чието наименование фигурира името на феноменалната гадателка. Няколко от тях са с едноличен собственик жени, които също се казват Ванга и са от Петрич и общината. Други пък са с добавени цифри към името.
Най-вероятно хората са го направили, защото
по някакъв начин
животът им или
този на техни
близки е бил
повлиян от
пророчицата

С нея свързват някакви съдбовни моменти в семействата си и заради това са избрали името ѝ, коментират близки на Ванга.
39-годишен гражданин на Македония също е кръстил така фирмата си. Бизнесменът е от Струмица, родния град на Ванга, и е регистрирал едноличното си дружество в Петрич, като в името е добавил цифра.
Със седалище в Бургас има регистрирано дружество от 46-годишна жена от Казахстан. Няколко търговски фирми в Москва също са използвали в имената си Ванга с различни добавени думи или цифри.
В същото време фондацията с името на пророчицата защити в Патентното ведомство търговската марка “Ванга” със срок на действие до 1 октомври 2024 г. Над 680 стоки и услуги не могат да ползват името.
“Наложи се да направим това, защото в последните години масово се спекулира с името на баба Ванга. Появиха се десетки нейни “приятели” или хора, които тя никога не е виждала през живота си. Медии си позволяват да “цитират” нейни думи, които тя никога не е казвала.
Трябва да се сложи край на спекулациите с паметта ѝ. Искаме да ограничим неприятни, груби и пошли неща, които се появяват за нея”, каза председателят на фондацията адвокат Иван Драмов.
“След като излезе
регистрацията на
запазената марка
и ние сме
притежатели,
вече ще си
търсим правата,

ако името се използва за търговски цели.
Ще се консултираме с експерти от Патентното ведомство и ще преценим какво да предприемем. Най-вероятно първите стъпки ще са да бъдат уведомени фирмите да променят наименованията си, за да не използват регистрираната марка за търговски сделки”, допълни адвокат Драмов.
Той е категоричен, че баба Ванга никога не е предсказвала Трета световна война, каквито писания се появяват.
“Познавам я от 10-годишен. Говорил съм с най-близките ѝ хора, които са били до нея години наред. Тя никога не е предсказвала катаклизми. Говорила е само положителни неща. Не е казвала нищо лошо, защото е знаела как ще се почувства този човек след това”, допълни шефът на фондацията.
На 11 август т.г. ще се отбележат 20 г. от смъртта на Ванга. Фактът, че вече две десетилетия след като си отиде, потокът от хора в местността Рупите не стихва, е показателен за добрините, които е правила приживе, коментират нейни близки.
Наскоро бе направен ремонт и бяха освежени стенописите, дело на Светлин Русев, по външната фасада на църквата “Св. Петка” до къщичката на Ванга в комплекса на Рупите.
За тази година фондацията си е поставила за цел да се изрисува и дооформи окончателно залата за кръщенета и бракове в манастирския комплекс. Проектите ще се изработят от арх. Лозан Лозанов и художника Светлин Русев. Също
тази година ще
се отбележат и
105 г. от
рождението
на Ванга

Част от хората, които са били близки с нея, твърдят, че тя е родена на 31 януари 1911 г. В регистрите за гражданското състояние на община Петрич обаче е записана датата 3 октомври 1911 г. и тя се приема за официален рожден ден, с което спорът е приключен.
Възможно е нейни познати да смятат 31 януари, защото тогава е Атанасовден по стар стил. Ванга го е почитала според християнските канони.
В същото време не е обичала пищни тържества за личните си празници, които да се запомнят, заради това може би е и объркването.
За хилядите хора, на които е помагала обаче, този спор не е съществен. Голяма част от тях идват да се поклонят и на двете дати.
Не е важно кога точно се е родила. Важно е, че след смъртта духът ѝ остана сред нас и тя не е забравена.
Силата ѝ дава надежда на вярващите вече 20 г., коментират петричани.
Казват, че който иска да отдаде почит на феноменалната гадателка, би го направил по всяко време, без задължително да спазва някакви дати и годишнини.
Идваме в църквата “Св. Петка”, когато почувстваме, че имаме нужда да се заредим с енергия, да потърсим успокоение или да се помолим за здраве.
Знаем, че Ванга е някъде около нас и ни дава сила, допълват признателните миряни.