Постоянното увеличаване на орбитиращите около планетата космическите боклуци може да предизвика политическо напрежение и въоръжен конфликт, смятат учени, които предупреждават, че дори малки отломки имат достатъчно енергия, за да повредят или разрушат военни сателити, пише The Guardian. 
Изследователите посочват, че отпадъците от използвани ракети и други космически апарати представляват “специфична политическа заплаха”, заради трудността да се потвърди, че функциониращ сателит е бил ударен от носеща се в орбита отломка, а не е бил атакуван от друга държава. Космическите агенции на САЩ и Русия следят движението на повече от 23000 отломки с диаметър над 10 сантиметра, но изчисления предполагат, че около Земята може да има половин милиард фрагменти с диаметър между 1 и 10 сантиметра и трилиони по-малки частици. 
Боклукът носи най-голям риск за сателитите в ниска орбита, където отломките могат да ударят космически апарат с комбинирана скорост приблизително 50000 км/ч. В тази част на небето, която се простира от 160 до 1900 километра над повърхността, се намират и повечето военни сателити. 
В доклад, публикуван в журнала Acta Astronautica, Витали Адушкин от Руската академия на науките в Москва пише, че сблъсъците на космически отпадъци с военни сателити представлява “специфична политическа опасност” и “биха могли да провокират политически или дори военен конфликт. Собственикът на ударен и унищожен сателит трудно би могъл бързо да установи истинската причина за инцидента.”
Предупреждението идва след инцидент през 2013 година, когато руски сателит беше повреден. Предполага се, че изкуственият спътник се е сблъскал с отпадъци, които Китай създаде при свалянето на свой собствен сателит за наблюдение на климата. Китайците използваха ракета, за да разрушат сателита си - действие, демонстриращо антисателитните способности на държавата, което остави в орбита 3000 отпадъка. 
Адушкин подкрепя тезата си с данни на Руската космическа агенция, според които през 2014 година Международната космическа станция (МКС) пет пъти е предприела маневри, за да избегне удар с космически боклуци. Публикацията е предшествана от доклад на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), който предупреждава, че броят на космическите отпадъци е достигнал до пределна точка.