Нови доказателства изплуват около мистериозната смърт на красавицата Валентина Иванова, която бе открита мъртва на тетраподите в Бургас през май 2014 година. Това разкриха ексклузивно роднините на медицинската сестра, които няма да се откажат от разследването, докато не открият истината.
ВНИМАНИЕ ЧИТАТЕЛИ! Целият текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес". 
Със собствени сили майката на Валя Пенка Иванова се е добрала до информация, която уличава годеника на девойката в лъжа относно фаталната нощ. Въпреки че в полицията Валентин твърди, че не е чувал Валя 48 часа преди да изчезне, се оказва, че той е говорил с нея 1 час във фаталната вечер по мобилния й телефон.
Това разбива на пух и прах показанията на полицая от бургаската полиция, около чийто обяснения има много неясноти и разминавания.
Камера от морската градина в града също е запечатала как Валя разговаря с някой по телефона дълго време.
За да стигне до истината за смъртта на дъщеря си, Пенка Иванова е категорична, че може и да наеме и чужди детективи, разкриха още близки до семейството. Тя се решила на това, след като разследването на бургаската полиция по случая бе спряно безпрецедентно - по-малко от две години след като бе започнато. "Това е недопустимо", коментират криминалисти, които твърдят, че има разследвания срещу неизвестен извършител, които траят с години. Затова и Пенка Иванова посредством адвоката си внася искане за възобновяване на разследването, като е категорична, че дъщеря й е била убита.
„Настояваме за ново независимо разследване. Мисля, че работата досега бе опорочена, за да се заметат следите на едно убийство“, коментира почернената майка. Неадекватните обяснения на полицая Валентин за отношенията му с красивата Валя още повече засилват съмненията на Пенка. Особено след като бащата на Валя – Иван, се самоубива неочаквано след смъртта на дъщеря си. Малко преди да бъде открит мъртъв, той споделя, че е заплашван от същия полицай – Валентин, да не се занимава със случая.
Около фаталната вечер на 15 април, когато Валя изчезва, има много въпросителни. Около 23 часа тя разговаря с майка си, която е в чужбина, по скайп. След това разговаря с баща си, оправя си прическата и маникюра за следващия работен ден, в който трябва да иде на работа в зъболекарския кабинет. Нямала е намерение да излиза, но към 23.30 напуска дома си с такси. Вози се при бакшиша Диян, който твърди, че Валя му казала, че отива на парти. „Оставих я на пешеходната пътека до „Златна котва“, твърди шофьорът. Той е последният човек, който я е видял.
Час след това камерите засичат Валя около моряшкия паметник, но след това следите й се губят. Майката Пенка успяла да види кратък кадър от видеозаписите - как Валя говори по телефон около паметника. Оттам нататък от полицията не й дава никаква информация.
Мистерията се задълбочава и поради факта, че полицаят Валентин подава сигнал за изчезването на приятелката си на 16 април около обяд, без да провери дали момичето е в дома си - просто поради факта, че разбрал, че не е отишла на работа. След това отива в дома й, където рови във вещите й. По думите му така намерил портмонето на жертвата у тях, както и ключовете й за апартамента в гаража. "Освен това Валентин твърди, че Валя е имала 20 лева в чантата си, а чантата й така не бе намерена", пояснява застрахователят Георги Бакалов, който помага на близките на Валя в разследването. Той е убеден, че ръководството на бургаската полиция не би прикривало така разследване заради обикновен полицай като Валентин. Според експерти в случая с Валя са замесени висши полицаи.
Роднините на Валя обръщат внимание на ситуацията в полицията, когато се случва инцидентът. Директорът на бургаската полиция Милен Димитров и още трима служители са дисциплинарно уволнени. Окръжният прокурор, който е наблюдаващ по случая - Димо Маджаров, е понижен. Всичко това се случва след странния случай с удавената Валя и множеството публикации в медиите в насоката, че случаят е опорочен. Редици криминалисти алармираха, че разследването разглежда само случай на самоубийство целенасочено.
"До ден днешен не е установено какво е причинило смъртта на момичето. Знае се, че е удавена. Но удавянето може да е насилствено, може да е самоубийство, а може и трупът просто да е бил хвърлен, след като е убита във водата", обяснява експертът Бакалов.
Вещите й
се появяват ненадейно
"Веднъж казват, че телефонът й е намерен по средата на моста, веднъж - в края. Коя е истината?!“, пита се майката на Валя - Пенка. В делото пише, че мобилният апарат на медицинската сестра е открит в дома на рибар. Мъжът твърдял, че го открил на моста. За семейството на Валя телефонът е подхвърлен там от неизвестен. Нещо, в което е вярвал и Иван, бащата на Валентина.
Портмонето на Валя е предадено на майка й от годеника й - полицая Валентин. Вътре в него имало 700 лева.
Най-големият проблем в разследването е аутопсията. Трупът е открит месец и два дни след настъпването на смъртта и е силно разложен. „В експертизата пише, че има дупка в корема, няма наличие на диатомей, искам това да се изясни. После, двата й предни зъба са извадени, защо са извадени, кой ги е извадил?!“, пита още майката Пенка.
Според експерти няма как трупът да бъде изхвърлен върху тетраподите, защото в този период морето е било спокойно и "гладко като огледало". Според карта, издадена от Българска академия на науките още през 2001 година става ясно, че морските течения обичайно изтеглят наличното във водата извън залива, а не го изхвърлят на скалите.