Софийският апелативен съд ще решава за мярката за неотклонение на Иван и Десислав Дамянови, обвинени за убийството на 18-годишния Тодор от Враца, информира БНР. И прокуратурата, и двамата братя са недоволни от постановения от съда във Враца "домашен арест".
Инцидентът раздели Враца и предизвика противоречиви реакции в страната. Решението на Окръжния съд да освободи двамата братя от ареста също допринесе за повишаване на напрежението и след него близките и приятелите на Тодор заплашиха с бунт и саморазправа, заради преквалифицирането в движение на обвиненията на Иван и Десислав Дамянови от умишлено причинена лека телесна повреда, довела до смъртта на Тодор, в умишлено убийство по хулигански подбуди. Техни близки пък възразиха и също протестираха, настоявайки за справедливост за двамата братя:
Подобна ситуация не играе добра роля и не спомага да се съзададе едно предвидимо правосъдие – каза говорителят на Врачанския окръжен съд Снежана Наумова по повод полюсните обществени реакции.
Днес трябва да стане ясно готова ли е ключовата съдебно-медицинска експертиза, която да посочи точната причина за смъртта на момчето. От нея и от все по-противоречивите свидетелски показания апелативните съдии трябва да преценят, чие искане да уважат: на прокуратурата – братята Дамянови да бъдат върнати отново в ареста; да бъде потвърден домашният им арест или да излязат на свобода срещу парична гаранция или подписка, както искат двамата обвиняеми.