Уникална книга от днес е на пазара. “Ние сме Ку-ку” е невероятно забавна, увлекателна и пълна с изненадващи и скандални истории от създателите на студентската програма "Ку-ку". Това е легендарното тв предаване по БНТ отпреди 26 години, което преобърна представата за телевизионна свобода в българския ефир и стана люлка да десетки от най-влиятелните хора в медиите днес.

“Що е то да бъдеш Ку-Ку? Иска се ентусиазъм, вяра и абсолютна материална незаинтересованост плюс здравословна доза кукувщина.”.
Така известната психоаналитичка Мадлен Алгафари, седнала до съпруга си Нидал - режисьор и продуцент (от залата за пресконференции ги слушаше порасналата им дъщеря, плод на връзката им, създадена точно по време студентското тв предаване - б.а.) определи що е то “кукувец”. Журналистът Георги Крумов е имал амбицията да направи анкети с мнозина от участниците в култовото предаване в навечерието на 26-годишнината му и да ги събере в книгата “Ние сме Ку-Ку” (изд. “Труд”). В книгата на 272 страници (има и снимки) са поместени спомените на 45 от създателите на смелия тв формат. Всички те днес правят успешна професионална кариера, но се приемат като “един отбор”.

 

Отборът е единодушен - предаването им е дало много като старт, научило ги е на екипност, създало им е лични приятелства, които продължават с години, показало им е що е то младежка дързост и мечти да направиш света по-честен и по-добър. Мадлен Алгафари пази чували с писма от зрители от тези години и е убедена, че днес сме далеч по-толерантни към различията - тогава ги наричали или сини или червени боклуци. В книгата има приложени много оригинални документи.
А съпругът Нидал разкри, че след “Ядреното Ку-Ку” са замислили още една провокация - “Как се уговарят избори сред фикусите”. Трябвало да участват актьори - дубльори на известни политици, други да имитират гласовете им, но... след страховития отзвук на Козлодуйската история са се уплашили.

Авторите на книгата “Ние сме Ку-Ку” с спомнят още имена - много актьори като Мая Бежанска, Аргуст Попов, Камен Воденичаров, Влади Въргала, Тончо Токмакчиев, Стефан Рядков, Марта Вачкова, журналисти като Милен Цветков и Бойко Василев, Росен Петров и Любен Дилов-син - сценаристи на предаването, Жоро Торнев, Юлиан Джевелеков мн. др. Най-важното е, че макар предаването повечме от 20 г. да е спряво, все още се говори за него. Може ли сега да се роди ново “Ку-Ку”? Не, отговаря Нидал Алгафари, то е плод на един преходен период, когато го изпуснаха, сега е времето на тв фуража, който освен за щастливи кокошки, е и за щастливи зрители.”


Книгата “Ние сме Ку-ку” струва 14,99 лв. Продава се с цел да се осигури мобилен рентген за неонатологията на болница “Св. Анна”(цената му около 20 хил. лв. и им е много необходим, приемат се и дарения). В сряда по БНТ от 20 ч ще бъде излъчен филмът на Радомир Чолаков: “Ку-Ку. Началото”. А Петър Курумбашев ще представи кукувците в “Шоуто на Слави” по Би Ти Ви. Това слага край на интригата защо точно неговата анкета не е в книгата. "Слави вече е институция, неговите изяви не зависят само от желанията му, а от още ред обстоятелства", каза Нидал Алагафари, и подчерта, че мнозина от екипа на "Ку-Ку" работят за Слави и той не е спрял никой да даде мнения за книгата. Още повече, че Трифонов ще даде възможност "Ние сме Ку-Ку" да се представи в шоуто му.