Един-единствен полицай бди над сигурността в община Лъки. Осем села влизат в общината, освен миньорското градче. Общият брой на населението е 3300 души, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. Едно от селата е най- високото в страната изобщо- Манастир. Друго сериозно предизвикателство е Кръстова гора, която също е на територията на общината и където се събират много хора.

Доскоро полицаите са били трима, после единият се е пенсионирал, през ноември и другият се е преместил и сега само един представлява Министерството на вътрешните работи в тази българска община, заселена в най- пресечените райони на Родопите.

Кметът Валентин Симеонов, който управлява общината втори мандат, действа спрямо обстоятелствата. Сложил е камери на всички изходи на Лъки и на селата, а веднага след местните избори е инструктирал кметовете и кметските наместници да действат като...шерифи. Наредил им да си отварят очите и ако забележат нови лица в селата, където всички се познават, да се обаждат.

Инструкцията е по повод незаконното влизане в страната. Когато се случи нещо извънредно, кметът свиква доброволци от общинската администрация и макар тази форма да не е твърде законна, тя действа поне като превенция. Общината е толкова труднодостъпна, че и крадците и се плашат. Като цяло престъпността е ниска, има тук там дребни битови кражби, но по- сериозни престъпления отсъстват от хрониката.

Кметът Валентин Симеонов присъства днес на работна среща в Областната управа с началниците на Регионална дирекция на МВР в Пловдив и областния управител Здравко Димитров и наред с всички останали поканени кметове от областта, изложи нуждата от повече униформени.

Въпреки големия щат на министерството, в полицейските подразделения на общините съставът е силно намален. Кметът на Лъки се надява да му изпратят поне още един полицай, който да следи за движението по и без това трудните пътища.