Убийците на руския дисидент Александър Литвиненко са оставили радиоактивна следа вътре в британското посолство в руската столица Москва, след като са го посетили заради обвиненията срещу тях. Разкритията са направени от бившия дипломат Пол Кнот, цитиран от в. „Индипендънт“.
Според него Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун – които са обвинени в извършване на отравянето с полоний-210, са оставили радиоактивни следи по столовете, на които са седели, на масата, върху която са поставяли ръцете си и дори в стаята на служителите по сигурността, където са оставили мобилен телефон при пристигането си в сградата, малко след смъртта на Литвиненко.
Разкритието на Кнот идва дни след като излязоха резултатите от британското разследване на смъртта на Литвиненко през ноември 2006 г. Според резултатите убийството му най-вероятно е било одобрено от руския държавен глава Владимир Путин. Председателя на разследването сър Робърт Оуен посочи, че извършители са именно Луговой и Ковтун.
Според Кнот малко след смъртта на Литвиненко двамата предполагаеми извършители са пристигнали в британското посолство в Москва. Кнот, който работи там от 2004 г. до 2007 г., разказа пред в. „Сънди Телеграф“, че не знае точната причина за идването им. „Когато осъзнахме степента на следата, която са оставили из Европа, бях помолен да организирам посещение на екип специалисти по установяване на радиация“, каза той.
Проверката обаче е трябвало да остане секретна за останалите служители. „Имаше хора, които се разхождаха с устройства за детектиране посред нощ, когато всички са си вкъщи“, каза още той.
Кнот допълни, че проучването е открило следи от радиация по столовете, на които заподозрените са седели и по масите, където Луговой е поставял ръцете си, както и на мястото, където той е оставил мобилния си телефон.
“Прекарах следващите няколко седмици, преструвайки се пред раздразнените ми колеги, че съм изгубил ключа за залата за срещи, докато ние работехме върху това как да запазим мебелите за доказателства и да сме сигурни, че залата е безопасна за употреба“, добави той.
Според Кнот той и колегите му незабавно са заподозрели, че Путин е одобрил убийството на Литвиненко. „Беше ясно за нас от самото начало, че убийството най-вероятно е било наредено от президента Путин“, допълни той.