Екипи на Областно пътно управление – София и на пътноподдържащата фирма днес и утре ще извършат оглед на съоръжението на път I-1 при гара Яна и ще бъдат предприети необходимите мерки за обезопасяване и ремонт на частта от съоръжението, преминаващо над платната за движение на АМ „Хемус“.
Причина за откъсването на бетоновия къс са големите температурни амплитуди в последните седмици, които водят до ускорено разрушаване на стари бетонови елементи от замръзването на проникналата в пукнатините вода, съобщиха от АПИ.
Надлезът на път I-1 при гара Яна не е ремонтиран от построяването му през 1975 г. Съоръжението не е част от АМ „Хемус“, а осигурява безконфликтното преминаване на първокласния път над автомагистралата.
Агенция „Пътна инфраструктура“ е направила анализ на критичните съоръжения, които не са основно ремонтирани повече от 30-40 години и са в недобро състояние, и е разработила програма за рехабилитацията им. При осигуряване на средства ще бъдат предприети необходимите действия за обновяването им.
БГНЕС припомня, че тази сутрин част от фасадната плоча на мост на магистрала „Хемус” падна върху движещ се автомобил. Инцидентът стана в района на гара Яна. Сигналът е получен в 10:35 часа. Колата с кюстендилска регистрация се е движела под моста в посока София.
В колата имало най-малко двама души. Пострадал е пътник, който е отведен за прегледи в ИСУЛ, предаде Нова телевизия. От болницата съобщиха , че няма непосредствена опасност за живота на пътника. Той е със счупена долна челюст и вероятно ще бъде транспортиран към лицево-черепната хирургия към Факултета по стоматологично лечение.