Ръководството на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий" моли правителството за 2 милиона лева целево финансиране. В противен случай висшето училище хлопва врата през октомври. Това заяви на пресконференция ректорът проф. Христо Бонджолов. Около 17 милиона лева е бюджетът на Великотърновския университет за 2016-а, с над 1 милион по-малко спрямо предходната година. Държавната субсидия е в размер на 9,5 милиона лева. Неразплатените капиталови разходи за миналата година са половин милион лева. На още толкова възлизат неплатените за 2015 г. наднормени часове по бакалавърски и магистърски програми. Ректорът разкри пред "24 часа", че преподаватели отказват да влизат в часове, а напрежението в академичната общност нараства.

"С този бюджет от 17 млн.лв практически затваряме университета. Това ще бъде избегнато ако държавата освен субсидията, ни върне и вложените 2 млн. лв. в капиталови разходи, за да се разплатим с фирми, които са правили ремонти и си търсят парите за минали години", обясни проф. Бонджолов.

По неговите думи бюджетът допълнително се натоварва и с вдигането на минималната работна заплата от 1 януари т.г. "Проблемът е следният – години наред капиталовите разходи в бюджета, който ни спускат, са едни и същи - по един лев за квадратен метър или 86 хиляди лева годишно. Това са средства, с които не може да се направи спешен ремонт на многото сгради, които имаме. Да не говорим за Пети корпус, който се нуждае от сериозен вътрешен ремонт. Само там са нужни 5-6 милиона лева”, посочи ректорът.

Университетът не попада и в листата на висшите учебни заведения, които ще получат финансиране на ремонти, оборудване и инфраструктура от новата ОП "Региони в растеж".

Заниженият прием на студенти през последните три години, конкуренцията в специалностите и слабият интерес към хуманитарните науки също били сред причините за финансовото затруднение.

Вече са въведени мерки за ограничаване на разходите. Сред тях сливане на малки групи и курсове в по-големи лекционни потоци, натоварване на преподавателите. Обмисля се още закриване на неефективните специалности, намаляване на задочното обучение и увеличаване на държавната поръчка в магистърските програми редовно обучение. Ръководството предвижда още намаляване на таксите за чуждестранните студенти и въвеждане на обучение на английски и руски език.