Съветът на президентите се събра за четвърта поредна година на „Дондуков“ 2. Инициативата на Росен Плевнелиев президентите да се срещат на 22 януари, датата на която българските държавни глави встъпват в длъжност, стартира през 2013 година и се наложи като традиция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентите Стоянов, Първанов и Плевнелиев изразиха дълбокото си съжаление, че за първи път тази година президентът Желю Желев не е сред тях. Д-р Желев почина на 30 януари 2015 г. и последната му публична поява беше именно на срещата на президентите на Република България. Ще запомним президента Желев като убеден демократ, като президент на съгласието и мирния преход. Ще запомним и неговите думи: „Демокрацията се лекува само с повече демокрация“.

По традиция тримата държавни глави направиха равносметка на изминалата година и кризите, пред които страната ни се изправи както във вътрешен, така и в международен план. Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев подчертаха, че проведеният през октомври референдум е успех на българското гражданско общество и се обявиха за разширяване ролята на пряката демокрация у нас.

Президентите изразиха надежда 2016 г. да бъде годината, в която съдебната реформа ще намери своята реализация, а гражданите постепенно ще усещат резултатите от извършените промени. Държавните глави се обединиха около тезата, че реформите трябва да продължат с ускорени темпове. Справедливостта трябва да бъде навсякъде в обществения живот. Това означава най-вече грижа за най-бедните и интеграция на всички групи в обществото. Държавата трябва да положи целенасочени усилия за преодоляване на социалното неравенство и интеграцията на маргинализираните групи в обществото. Институциите трябва да работят в полза на гражданите, за да се възвърне постепенно тяхното доверие.
Президентите остро осъдиха всички форми на тероризъм. Те са категорични, че тероризмът е глобална заплаха, която изисква единен и решителен отговор. Необходимо е да се гарантира сигурността на хората и да се защитят демократичните ценности.

Обща позиция на държавните глави е, че е необходим единен общоевропейски подход при преодоляването на последиците от безпрецедентния миграционен натиск и последвалата бежанска криза в Европа. Президентите считат, че усилията на европейските лидери и на международната общност трябва да бъдат насочени към премахване на първопричините, а не само на последиците от кризите.

Четвърт век след началото на демократичните промени и създаването на президентската институция президентите Стоянов, Първанов и Плевнелиев решиха да инициират създаването на Президентска библиотека. В нея гражданите ще могат да научат много повече за традициите и постиженията на институцията, ще имат възможност за пряк достъп до богата информация за работата на българските президенти по време на техните мандати. Предвижда се Президентската библиотека да се превърне в място за дебати и за гражданско образование.