"История славянобългарска" на Паисий Хилендарски ще се учи в девети, вместо в шести клас. Това е заложено в проектите за новите учебни програми, представени от министъра на образованието проф. Тодор Танев, зам.-министъра Ваня Кастрева, експерти и преподаватели. От учебните програми по литература отпадат 31 произведения. Точно кои обаче не стана ясно въпреки продължилия близо час и половина брифинг в министерството, защото "не било важно какво пада, а както е съдържанието". Все пак стана ясно, че "Бай Ганьо в банята" на Алеко Константинов вече няма да се изучава. 

"Смятам, че не е подходящо. Ние сме все пак в 21 век и мисля, че България е мръднала поне малко в това отношение", заяви проф. Танев.

"Хубава си моя горо" на Любен Каравелов пък вече ще се изучава само в часовете по музика, но не и като текст - в тези по литература. Стихотворения от Добри Чинтулов също ще бъдат преместени в програмата по музика. От него в часовете по литература ще се изучава само "Стани, стани юнак балкански" в седми клас.

"Твърдения "пада", "няма го" са некоректни. Нищо свързано с българската национална идентичност няма да допусна да липсва от учебните програми. Нито ми е в амплоато, нито съм дошъл тук да кастря, предлагаме тези велики произведения да бъдат поднесени по най-добрия начин във вертикала и хоризонтала - т.е. според възрастовите групи и в синхрон с другите предмети в същия клас", заяви министърът на образованието.

Той обясни, че преместването на "История славянобългарска" в съдържанието от шести за девети клас е заради възрастовата психология и заради материала по история, който съвпадал. Танев подчерта, че засега това са само предложения и тепърва ще бъдат обсъждани.

В момента в учебните програми по литература има 171 произведения. В новия вариант предложението е те да станат 140. По-подробно ще се изучават произведенията, които влизат в матурите - над 90. За останалите има идея да се учат в пакет или по отделно, но не толкова подробно.