Вместо да търсим начин да се обвиняваме и да се мразим, да търсим недостатъци в другия, нека си подадем ръка. Това заяви д-р Мустафа Хаджи малко след като бе избран за нов мандат като главен мюфтия на мюсюлманското вероизповедание на Националната им конференция в зала 1 на НДК.

Тепърва има да направим много, да извървим дълъг път, защото живеем във време, в което някои хора, представяйки се за мюсюлмани се опитват да използват религията или за политически или, за други цели - за тероризъм, от друга страна дават възможност на националистически организации да очернят името на исляма и на мюсюлманите, заяви главният мюфтия. Обичта и разбирателството трябва да бъдат водещи в живота ни, каза той.
Председател на Висшия мюсюлмански съвет остава Ведат Ахмед, който благодари на българските власти, които дали своята подкрепа за изкарването на пълен мандат на ръководството на мюсюлманското вероизповедание. На днешната конференция ние чухме различни предложения - и за устава, и за дейността на ръководството. В бъдещите си дейности непременно ще се ръководим от критиките на делегатите днес, обеща Ведат Ахмед. Основен наш принцип ще бъде прозрачността, както и толерантността към различни мнения и колективното начало в работата, продължи той.
Не ме притеснява факта, че няма друг кандидат за поста, защото бе обявено, че всеки, който иска да се кандидатира може да го направи, така че такава възможност имаше, отговори Мустафа Хаджи на въпрос на медия. Той отрече факта, че има специална охрана, а само служители на мюфтийството.

Не е тайна това, което се прави в световен мащаб, има терористични организации, които на гърба на исляма се опитват да дискредитират религията, продължи главният мюфтия. Някои говорят, че една ли не трябва да се ограничат правата на мюсюлманите - според нас е необходимо да направим всичко, за да запазим мира и разбирателството, подчерта Мустафа Хаджи. За размера на помощите от чужбина, от Дианета от Турция и ако има съмнения в легитимността на този форум Мустафа Хаджи отговори по следния начин: ако резултатът от тази конференция не бъде регистриран в съда, ще съберем отново тези хора, ще направим още една конференция. Законите се правят, за да бъдат в услуга на хората, а не обратно, добави той. Сътрудничим си с Дианет в областта на образованието, посочи Мустафа Хаджи. Целта на следващия мандат е да направим всичко възможно, за да върнем задълженията си, очакваме и решение на съда за надписаните средства , защото ние не сме бюджетна организация, както ни третират.
С клюките на Генджев, на Иван Костов не се занимавам, отговори главният мюфтия на въпроса дали ще подпомогне нов политически проект на бившия председател на ДПС Лютви Местан.

Изповеданията във всяка една епоха са били използвани от политиците - по един или друг начин някои политици се опитват да лансират свои идеи чрез имами, не мога да ви кажа кои са, отбеляза Мустафа Хаджи. А при националистите се забелязва, че те се опитват да оплюят мюсюлманите, категоричен бе главният мюфтия.