Екстрактът от стар чесън ограничават образуването на плаки в артериите и развитието на сърдечни болести, сочат резултатите от изследване.

Учени от Института за биомедицински изследвания към Калифорнийския университет в Лос Анджелис увериха, че у хората, които ежедневно приемат въпросните добавки, или ядат чесън, образуването на плаки в артериите значително намалява.

Изследването обхванало 55 пациенти на възраст между 40 и 75 години, които са диагностицирани с метаболитен синдром и наскоро са били засегнати от сърдечно заболяване. 

Учените изследвали калциевите отлагания и образуваните плаки в артериите на участниците, които след това ежедневно приемали 2400-милиграмова доза екстракт от стар чесън или плацебо. Една година по-късно се оказало, че у участниците, които приемали добавки чесън, натрупването на плаки в артериите се е забавило с 80 на сто, а количеството съществуващи плаки е намаляло. 

"Получените резултати са поредното доказателство за ползата от тези добавки за намаляване на натрупаното количество плаки и за предотвратяване на риска от образуване на нови плаки в артериите", заяви д-р Матю Будоф от института.

Резултатите са сходни с тези от предишни изследвания, които разкриха, че прясно смачканите скилидки чесън имат позитивен ефект върху притока на кръв, а чесновото масло може да предотврати форма на сърдечно заболяване у диабетиците.

Авторите на изследването освен това припомнят, че екстрактът от стар чесън намалява кръвното налягане и нивото на холестерола.