Високите мъже имат повече партньорки в леглото, отколкото ниските. Това пише сп. Men’s Health, като се позовава на изследване на учени от Университета „Чапман”.

Изследователи са анализирали данни, отнасящи се за повече от 60 000 мъже. Оказало се, че тези чийто ръст е по-нисък от средния, който според учените е 177 см, са имали с до 1/3 по-малко сексуални партньорки през живота си в сравнение с по-високите мъже.

Тези резултати не са изненадващи смята един от авторите на изследването Дейвид Фредерик. „Както показват допитванията жените винаги са склонни да избират по-високи мъже, дори и на сайтовете за запознанства. Това се обяснява с естествения отбор, тъй като високият ръст се асоциира с добро здраве, голямо количество жизнени ресурси и добра защита за потомството”, обяснява Фредерик.

Още по-интригуваща зависимостта в семейния живот от разликата между ръста на съпруга и съпругата са открили южнокорейски учени.  

Колкото по-голяма е разликата в ръста между съпрузите, толкова по-щастлива се чувства жената в брака, показват резултатите от изследването на учените, публикувано в сп. Personality and Individual Differences.

Известно, че жените предпочитат мъжете, които са по-високи от тях. Учените от Университета Конкук в Сеул са решили да установят доколко щастлливи се чувстват жените, които имат високи съпрузи. Те за анализирали данни, отнасящи се за 7850 жителки на Индонезия и са установили, че има пряка зависимост между разликата в ръстта на съпрузите и удовлетвореността, която жената получава от брака – колкото по-висок е мъжът, толкова по-щастлива е жената.

Този ефект обаче е ограничен във времето и колкото по-дълъг е бракът, толкова повече отслабва той. А на 18-та година след сватбата високият ръст на мъжа окончателно престава да радва жената. Все пак този доста дълъг период демонстрира колко мощно влияние на психиката на жената оказва високият мъжки ръст, отбелязват учените.