Най-ниската за тази зима температура от минус 28 градуса е измерена днес в 07:20 ч. в Севлиево. Това съобщи метеорологът Иванка Иванова.
По думите ѝ от седмица в града температурата не е била по-висока от минус 20 градуса, но вчера, когато е било минус 24 градуса, и днес е най-студено.

Севлиево е в котловина и там често се наблюдават температурни рекорди и през лятото, и през зимата, тъй като въздушните маси се задържат по-дълго, отколкото в равнината и в планините, обясни Иванова.

Най-ниската температура за последните около 50 години е измерена преди 11 години - на 9 февруари 2005 година е било минус 34 градуса.
През зимите на 2007 и 2012 година температурата отново е паднала под минус 30 градуса, припомни Иванова.
Минус 23 градуса по Целзий пък са показали в 05:00 ч. термометрите в град Кнежа.

По същото време в Плевен са измерени минус 15 градуса. По-студено е било във Видин - минус 18 градуса и във Велико Търново - минус 16. В Ловеч температурата е паднала до минус 14 градуса. Във Враца и Монтана са измерени минус 10 градуса.
В това студено време, представяме ви 10 зимни снимки, които обаче са толкова красиви, че сгряват сетивата

В 08:00 ч. тази сутрин отново най-студено е било в Кнежа - минус 22 градуса. За изминалите три часа по-ниски са станали във Велико Търново - минус 17 градуса, и в Монтана - минус 11. За този период от време без промени са се запазили температурите в Плевен, Видин, Ловеч и Враца.

Температура от минус 16,6 градуса пък бе измерена тази сутрин в Русе, което е рекорд за тази дата.
Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Предишният рекорд за 24 януари е бил през 2006 г., когато термометрите са отчели минус 16,5 градуса. От Спешна помощ в Русе съобщиха, че през нощта и до момента не са постъпвали сигнали за премръзнали хора.

А какво ще бъде времето днес?

Студът остава и през днешния ден. В по-голямата част от страната минималните температури ще бъдат между минус 20° и минус 15°, в Югоизточна България – минус 10° - минус 12°.

На 24 януари, неделя, ще бъде предимно слънчево.

В часовете преди обяд по поречието на Дунав ще има мъгла или ниска облачност. След пладне от запад облачността, предимно средна и висока, ще започне да се увеличава.

Максимални температури: в Северна България – между минус 10° и минус 5°, в Южна България – между минус 4° и плюс 1°.