Днес такива планове не ме занимават. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, отговаряйки на въпрос дали ще се кандидатира за президент на предстоящите по-късно тази година избори за държавен глава.

„Ние сме в 5-та година от нашия мандат като президент и вицепрезидент. Аз продължавам да работя така, както започнах работа в президентската институция преди 5 години. Планове за кандидат-президентска кампания не влизат, но влизат планове за работа, каквато съм вършила до момента - с послания към нацията за сплотеност, единение и решения на политическо ниво, които да направят живота на хората по-смислен“, заяви Попова пред БНР.

Тя подчерта, че зад нея „не стоят никакви кръгове и структури, които да подготвят кампании и да правят кампании“. „Заявявам това открито пред нацията, на която съм се врекла да работя през тези 5 години. Нямам ангажимент с никакви медии и партийни структури. Имам добри отношения с всички политически партии, защото институцията ме задължава“, каза вицепрезидентът.

Маргарита Попова отбеляза, че проектът за социална държава не трябва да се разглежда като ляв. Той се реализира от такива водещи държави в ЕС като Германия, Франция, Италия и др.

„Темата за социалната държава е конституционен проект, който е заложен в основния закон от 1991 г. Ние с президента сме се клели в тази Конституция. Социалната държава означава стабилност, сплотеност на поколенията и набор от ценности, в които влизат още правова държава и гарантиране на правата на гражданите. Какво ляво има в това? Говоренето за социална държава се изисква от самата Конституция. Президентската институция не може да говори както една партийна централа. Тя трябва да отправя послания за всички“, категорична е Маргарита Попова.

Тя подчерта, че за нея всички граждани са еднакви и не изповядва разделението, което се пренася върху част от българската нация.

„На нацията днес повече от всичко е необходимо единение, разбирателство и спокойствие, за да напредваме в реформите. В президентството можем да работим за спокойствие, което да осигури провеждането на реформите и постигането на по-добрия жизнен стандарт на хората. Ако ние непрекъснато насаждаме недоверие, няма да постигнем нищо. Това е моята платформа“, заяви вицепрезидентът Попова.

Съдебната реформа засяга стабилността на цялата власт, защото тя е част от държавната власт. Ако искаме да запазим държавната власт стабилна не трябва да подхождаме към реформите непрофесионално, нервно, прибързано, не трябва да сочим кой единствен може да ги направи, не трябва да сочим проекти, които да заявяваме, че са единствено правилни, т.е. да наложим диктат. Против съм технологията на правенето на реформи, която се прилагаше, защото от нея зависи много, каза Попова.