Виелицата, която парализира голяма част от източното крайбрежие на САЩ, се засили в събота, което парализира Вашингтон и наложи затварянето на пътища, мостове и тунели в Ню Йорк до неделя сутринта, предаде NDTV, цитирана от "Фокус".
Общо е съобщено за най-малко 19 смъртни случая в няколко щата, свързани с бурята. Тя е класирана на трето място по количество на снеговалеж в историята на Ню Йорк с най-малко 63,7 см, и е сред най-мощните бури, наблюдавани във Вашингтон, обяви Националната метеорологична служба. Тринадесет души бяха убити в свързани с времето автомобилни катастрофи в Арканзас, Северна Каролина, Кентъки, Охайо, Тенеси и Вирджиния. Един човек е загинал в Мериленд, а трима в Ню Йорк, докато чистели сняг. Двама са починали от хипотермия във Вирджиния.
След като донесе почти 60 см сняг в района на Вашингтон през нощта, бурята неочаквано събра сили, завъртя се и се отправи на север към град Ню Йорк, дом на около 20 милиона души. Губернатор на Ню Йорк Андрю Куомо обяви извънредно положение, след като 10 други губернатори вече го бяха направили. Той обяви също, забраната за пътуване на всички пътища в района на Ню Йорк и Лонг Айлънд, с изключение само за аварийни автомобили.