Новият десен проект няма нищо общо с коалицията Реформаторски блок /РБ/, която е изчерпана. Това заяви лидерът на Демократи за силна България /ДСБ/ Радан Кънев, предаде репортер на БГНЕС.
„За новия проект е необходима ясна идеология, ясна и стегната организация, но това не означава закриване на ДСБ“, подчерта Кънев и запита: „Готови ли са от ДСБ да застанат зад този проект“.
Той направи анализ на едногодишното управление на страната с участието на РБ и открои като успех постигнатото в здравеопазването, външната политика и отбраната, а като провал - всичко останало и по-конкретно административната реформа, социалните системи, борбата с мафията и корупцията, правосъдието, службите, публичните финанси и обществените поръчки. Според него крайният резултат е бедност, неравенство и засилваща се емиграция.
"В България хората няма какво да ядат, защото няма правосъдие, изграждат се нови обръчи от фирми. По тази причина няма инвестиции и нови работни места, а българската държава е станала хронично зависима от европейските фондове, дори мафията зависи от тях", каза Радан Кънев. Еврофондовете свършват през 2020 г. и никой у нас не зная какво ще става след това, добави той.
Според лидера на ДСБ България от сряда до петък се управлява прилично, но в дългосрочен план - не. Европейските фондове създават тежка зависимост от външно финансиране, така че кредитната зависимост не е случайност, а тенденция.
"България има много малко време, 1 година беше достатъчно, за да можем да преценим, че не можем да даваме повече толеранс. Всички знаехме с кого влизахме в коалиция. Мислехме, че РБ ще има силата и волята да принуди коалиционните ни партньори да наложат реформи", призна Кънев. "В голяма степен РБ излъга тази надежда, поради липса на политическо единство. Разпокъсан РБ не успя да изпълни политическите си задачи. Не бяхме единни в РБ и допуснахме конкуренция между различните партии. След 1 година стигнахме дотам, че ни остана един-единствен инструмент - напускането на срамното участие в управлението с други политически партии, които раздават порциите. Моят отговор е не на продължаването на този процес", категоричен е Радан Кънев.
По въпроса за управлението на страната и участието на ДСБ Кънев поясни, че ще даде възможност за пълен дебат, без да предпоставя решението. „Знам, че България трябва да има силна десница и силно реформаторско присъствие”, каза той. За да се прецени кой е реформатор не на думи, а на дела.
Лидерът на ДСБ се обяви срещу партийните квоти в управлението и в бизнеса „по модела на Доган с порциите”. Той се противопостави и срещу лептата, давана от хората за благоденствието на определени олигарси. „Искаме десницата да бъде заедно, искаме реформаторите да бъдат заедно”, призова той. Но за да бъдем заедно трябва да знаем къде е червената линия на колегите. Нека да е далеч, но да знаем къде е, подчерта той и даде за пример бившия правосъден министър Христо Иванов, който е бил предаден и от своите.
Радан Кънев направи и кратък обзор на участието на ДСБ и РБ на местните избори, в хода на който заяви, че десницата е била разединена на тях. Според него силите на ДСБ не стигат, за да направят промяната сами и че им трябват партньори. Целта е да се даде възможност на ДСБ да лидира създаването на нов десен проект. „Реформаторската десница рано или късно ще спечели изборите в България”, изрази надежда Кънев. И обясни защо трябва да има нов десен проект, а не партия, при което заяви, че законът за политическите партии у нас е писан от хора с комунистически манталитет. Той не позволява на една партия да печели избори без да се превърне в структура на МВР, каза той. Според Кънев изборът на партньорства от ДСБ е задължителен за постигането на двуцифрен резултат на бъдещи избори като стремежът е новата десница да бъде втора политическа сила.
Лидерът на ДСБ смята, че РБ страда от непоправими недъзи, а изпълнителната власт се нуждае от смяна на хората в нея, за да се прекъснат зависимостите към старите служби при тях.
Кънев каза няколко думи и по въпроса защо е отказал да работи заедно с Лютви Местан. Не е достатъчно да си скъсал с Доган и Пеевски, каза той и подчерта зависимостта му от бившата ДС и посочи, че подобни хора са с нашийници. Новата десница трябва да е за хора с десни убеждения, които признават властта и равенството пред закона, положена на здрави републикански основи, която да се бори с корупцията.
Този проект трябва също да отговори на въпроса - ние източна монархия ли сме или западна република? И обясни разликата в полза на западната демокрация.
Радан Кънев се обърна и към онези свои колеги от РБ, които в днешната ситуация на конфликт в съдебната система заели неутрална позиция. Това, според него е липса на политически морал. И призова да се даде пълна подкрепа на съдии като Лозан Панов, на президента Росен Плевнелиев и други публични фигури, които настояват за реформа в съдебната система, ключова за промяната.
За президентските избори, които предстоят Кънев бе лаконичен: не знам дали ще има предсрочни парламентарни избори, това не зависи от нас, но сигурните избори са президентските и те не бива да се подценяват. Президентът има достатъчно сериозни правомощия, за да повлияе на някои сектори в страната, убеден е Радан Кънев.
Лидерът на ДСБ се спря накратко и на външните предизвикателства пред България. Трябва да инвестираме в сигурност и отбрана, призова той. А новият президент трябва да е алтернатива и коректив на управлението на ГЕРБ, ДПС и АБВ, на безконтролното управление, каза Кънев. Ако тази задача изисква да издигнем президент - ще издигнем, ако изисква да подкрепим президент - ще подкрепим, подчерта той в края на доклада си пред актива на ДСБ.