В Гърция се разгаря голям журналистически скандал. Едно от най-големите енглоезични издания "Катимерини" е било заставено да свали от сайта си публикация за прякото участие на ЦРУ в разпада на Югославия, съобщава vesti.ru.Масови разстрели, убийства на мирно население, етнически чистки - това са кървавите епизоди от югославските войни, в който взаимно се унищожаваха сърби, хървати, бошняци и албанци, които преди това живееха мирно в една страна. А зад всичко това стои ЦРУ, се твърди в публикацията на "Катимерини", която дава нови сведения за това как непосредствено преди войната американското разузнаване е осъществявало тотално подслушване на всички противоборстващи страни. 

"От момента на отделянето от Югославия в Македониия започнаха активно да действат американски разузнавачи. Ръководството на операциите се осъществяваше от ЦРУ, а през 1992-93 г. под негов контрол бяха Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи на Македония", се казва в статията. 

В публикацията е описана и разузнавателна структура на ЦРУ на Балканите: щабът бил разположен в посолството на САЩ в София, а негови подразделение имало в Хърватия и Босна. Центърът в Македония отговарял за радиоелектронното разузнаване. Оборудването за него било доставяно с миниванове от София, а за монтажа отговарял лично тогавашният македонски министър на отбраната Владо Поповски.

"Главното в тази статия е, че са посочени конкретни хора, високопоставени чиновници, които са работили ръка за ръка с ЦРУ. Например министърът на отбраната на Македония е бил американски шпионин. Естествено това не може да се харесва на официалните лица", коментира американският политолог Пол Крейг Робъртс.

По сведения на журналистите специалистите от македонското МВД Бранко Друзевич и Станко Пипан са предали на американците югославския армейски шифратор KZU-71 и са им съобщили всички честоти и пароли на секретната радиовръзка. Това позволило на ЦРУ да има непрекъснат достъп до цялата секретна информация на Югославия.

"Американското разузнаване и днес има много силна мрежа на Балканите. Тя оплита всички държави тук, включително и Сърбия", отбелязва лидерът на сръбската Радикална партия Воислав Шешел.

Буквално два часа след публикацията статията е била свалена от сайта на гръцкия вестник, но остава скриншот от скандалния материал. "Това можеше да се очаква, ЦРУ винаги си замита следите", коментира журналистът Павел Онопко, който работи в Гърция.

"Нашата цел бе да противопоставим републиките и те да се отцепят от Югославия. Трябваше да нарочим кой да е виновен за войната и насилието и бе решено това да бъде Сърбия, тъй като тя в голяма степен се отъждествяваше с Югославия", откровен е бившият агент на ЦРУ Робърт Байер. Той е служил през 90-те години на Балканите и разказва, че американското разузнаване съзнателно е провокирало противоборстващите страни.