Пет са имената на кандидатите за президент, които ПП ГЕРБ обсъжда към този момент. Това каза пред журналисти във Велико Търново Цветан Цветанов, зам.-председател на партията, съобщи "Фокус”.
По думите му, темата е отворена за дискусия и не е изключено в процеса на работа да се появят и нови предложения. Той допълни и, че ГЕРБ много сериозно се подготвя за предстоящите президентски избори. Освен това посочи, че на този етап партията ще се въздържи да говори с конкретни имена.
"Още нямаме окончателното решение кой кандидат и коя кандидат-президентска двойка ще бъде представена на обществеността", каза Цветанов.
На въпрос дали кандидатите ще са от структурата на ГЕРБ, той отговори, че ценностите, които изповядва партията са част от голямото европейско семейство и Европейската народна партия.
"Всеки, който има необходимите качества, на първо място покрива Конституционните изисквания, може да бъде разглеждан като потенциален кандидат и мога да заявя категорично, че след като бъде избран за президент, той ще бъде президент на всички българи", коментира Цветанов. Като пример за това той посочи сегашния президент Росен Плевнелиев, който по думите му, е показал, че е широкоскроен и може да обсъжда теми с всички партии.
На въпрос дали ГЕРБ би регистрирала своя кандидат за президент в коалиция с друга партия, Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ има своята идентичност и история и е логично партията да участва самостоятелно на тези избори. Той не изключи и възможността кандидатът на партията да бъде подкрепен от политически формации и неправителствени организации, които не издигат свои кандидати. По думите му, структурите на партията са в добро състояние и тя е успяла да се съхрани от вътрешни напрежения, които се наблюдават в други партии.