Няма проблем с ваксините. "Пентаксим"-ът има сертификат за добре медицинскапрактика. Тази ваксина се използва при над 1,2 млн. деца годишно в Турция. Проблемът е административен. Това заяви пред Нова телевизия доцент Атанас Мангъров, началник на Детско отделение в Инфекциозна болница."В тези ваксини има същите съставки, каквито има и във френските такива. Тук идеята е, че тези съставки са разлети в шишенца, а самата ваксина се прави в Турция в завод, който има сертификат за добро качество", обясни той.
.
"Що се отнася до ваксината "Еувакс", мисля си, че когато някой ги е поръчал се е объркал. Въпреки това не трябва да говорим за нея като за отровна, тъй като тя се е използвала в страната до 2007 година. Не можем да я вземем тази ваксина, защото тя е забранена в Европейския съюз. В краен случай може да се използва, защото е много по-добре детето да бъде ваксинирано с нея, отколкото изобщо да не е ваксинирано". каза още доцентът.

В предаването взе участие и бившият здравен министър д-р Мими Виткова. "Министерството на здравеопазването допусна много грешки при опита си да набави необходимите ваксини за деца. Трябваше да им е ясно, че тези ваксини няма да бъдат разрешение за използване в България. Трябваше да се изследва крайният продукт преди да се сключи споразумението с Турция, за да не се стига до този скандал", коментира тя.

"Не може всяка година да се нарушават законите с тези ваксини, а след това да се обяснява, че всичко е наред. Не трябва да се взимат ваксини, които не са позволени в страната, това е нарушаване на законите", категорична е д-р Мими Виткова. По думите ѝ някой трябва да поеме политическата отговорност и да си признае за грешката с тези ваксини.