Милиони хора страдат от хронични болки. Причините са най-различни: стари травми, мигрена, автоимунни заболявания, болести на черния дроб, синдромът на раздразненото дебело черво, възпаления, обща преумора и т.н. Има не малко природни продукти и билки обаче, които имат болкоуспокояващи свойства 1. Куркума

Благодарение на куркумина тази противовъзпалителна подправка може да облекчи болките в ставите и на намали възпалителните процеси при различни заболявания.

2. Вишни

Съдържащите се във вишните съединения антоциани помагат да се намалят възпаленията и да бъдат блокирани сигналите за болка. Вишната способства и за облекчаване на мускулните болки след физически натоварвания, като понижава вероятността от увреждане на мускулите.

3. Джинджифил

Той е ефикасно противовъзпалително средство за облекчаване на мигрена, артрит и мускулни болки. В рамките на специално изследване е доказано, че джинджифилът по своята ефикасност да снема периодични болки не отстъпва на ибупрофена. Един от най-добрите способи е да се добавя джинджифил в сокове или смути.

4. Рибено масло

Употребата на риба с високо съдържание на омега мастни киселини помага за облекчаването на болката, за подобряване на кръвообращението и намалява възпалението н нервните и мускулните клетки. Доказано е, че рибеното масло облекчава артрита. Растителни източници на на Омега‑3 са семената от лен и коноп, както и орехите.

5. Шипки

Повече от 30 изследвания потвърждава способността на шипките да облекчават болките, включително и от артрит. Едно от тях показва, че значително намаляване на болката и съкращаване на използването на лекарства се постига след 3 седмици. А усещането, че слабостта и сковаността си отиват, ще може да усетите след 3 месеца лечение или в капсули.

6. Ананас  

Съдържащият се в ананаса бромелайн помага да се намали възпалението и се използва като посттравматично средство. Само половин чаша сок от ананас помага за значително понижаване на болката.

7. Магнезий

Този електролит поддържа мускулните и нервните функции. Той може да бъде много полезен при напрежение и болки в мускулите, фибромиалгия, мигрена, гърчове и пробождания. Това важно хранително вещество се съдържа в зелените листни зеленчуци, бобовите храни, орехите и черния шоколад.

8. Витамин D

Резултатите от ново изследване на Британското дружество на ревматолозите показва, че ниското съдържание на витамин D в организма е свързано с хроничната болка. Болките в опорно двигателния апарат са признат симптом за остър дефицит на витамин D.