До края на годината САЩ може да обмислят вдигането на санкциите срещу Русия заради намесата на Москва в Украйна. Това може да стане, ако Кремъл спазва мирното споразумение от Минск, заяви в Давос държавният секретар на САЩ Джон Кери, предаде агенция „Блумбърг“.

„С усилия и добра воля, легитимни намерения и от двете страни, е възможно през следващите месеци да намерим възможност за прилагане на споразуменията от Минск“, заяви Кери пред аудиторията в Давос. Ако това стане, „можем да стигнем до мястото, където санкциите ще могат да бъдат отстранени – поради прилагане на споразуменията“, каза американският политик.

Това изказване на Кери звучи най-оптимистично напоследък, след като миналия месец американското финансово министерство разшири санкциите, свързани с руската роля в Украйна.

По-рано тази седмица украинският президент Петро Порошенко обвини Русия за закъснения в прилагането на Споразумението от Минск и каза, че въведените от САЩ и Европа санкции във връзка с конфликта работят. В този конфликт досега са загинали повече от 9000 души и конфликтът продължава, макар и с по-нисък интензитет, в източните райони на страната.

Докато подписаното през миналия февруари в Минск споразумение трябваше да бъде изпълнено през 2015 г. , , нов краен срок не е определен. Русия обвинява Украйна за закъсненията.