Руският президент Владимир Путин е бил бесен, когато бившият руски агент Александър Литвиненко публично го нарекъл педофил през 2006 година, твърди вестник „Ню Йорк пост“, който се позовава на британския доклад за причините за убийството на Литвиненко.
Това е обида, която вероятно е ускорила решението на Путин да бъде ликвидиран 4 месеца по-късно живеещия в Лондон негов критик, пише изданието.
Вчера в Лондон бе представен английски доклад по разследване на убийството на Литвиненко, изготвен от магистрата сър Робърт Оуен. В документа руската държава е обвинена за смъртта на Литвиненко. Според докладчикът Александър Литвиненко е бил отровен от Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун по време на среща на чай в лондонски хотел на 1 ноември 2006 година.
Самият Литвиненко е бивш офицер от руското разузнаване, през 2000 г. той успява да избяга във Великобритания, където започва да работи за нейните служби и да критикува Путин и управлението му. Така например в своя статия в рускоезичен сайт Литвиненко бе писал, че руската Федерална служба за безопасност (ФСБ) имала някога видеокасети, показващи „Путин да прави секс с непълнолетни момчета“.
Отделно Литвиненко разказа за случая на площад край Кремъл, когато Путин се спря да разговаря с малко момче, после вдигнат блузката му и го целуна по корема. „Никой не можеше да разбере защо президентът на Русия направо такова странно нещо да целуне по корема непознато малко момче“, отбеляза Литвиненко в статията. „Исках да го прегърна като котенце“, цитиран е Владимир Путин в статията на Литвиненко, съответно и на „Ню Йорк пост“.
Случаят обаче е по-различен. На излизане от някаква среща Путин наистина се спря пред момчето, заговори го за съвсем обикновени неща и в един момент го целуна по корема, като това бе показано в снимки. Впоследствие той поясни, че направил това, защото момчето му си видяло симпатично със своята детска самоувереност и в същото време с уязвимостта си.
Робърт Оуен обаче твърди в доклада си, че личните нападки са сред „най-силните мотиви“ за убийството. Магистратът констатира, че тази инсинуация може да е предопределила обречеността на Литвиненко.
„Едва ли трябва да се казва колко са сериозни обвиненията в статията, предявени от Литвиненко срещу президента Путин“, добавя още съдията.