Кметът на Стара Загора Живко Тодоров прие днес 15-годишната Мария Стоилова, която преди седмица спаси живота на тролейбусен шофьор, и пожела на съгражданите си достойната постъпка на момичето да ги обедини за добри дела
"Мария извърши истински подвиг и показа, че едно дете, макар и неголямо на години, но голямо като душа и сърце, може да извърши истински подвиг. И да бъде пример не само за подрастващите, но и за всички нас. Че трябва на първо място да бъдем хора", каза Живко Тодоров.
"Знам, че Мария има много мечти и желания, а аз съм тук, за да кажа, че ще бъдем до нея и до всички деца, които имат нужда от нас. Ще продължим да им помагаме", допълни Тодоров. Той сбъдна една от мечтите на деветокласничката, като й подари лаптоп. Ден по-рано просветният министър Тодор Танев я дари с таблет.
Мария получи още благодарствена грамота и знака на община Стара Загора.
На свой ред момичето поиска от името на съучениците си от Спортното училище местната власт да го премести в центъра на града. В момента училището е в крайния квартал "Кольо Ганчев" и заради неудобното му разположение мнозина от съучениците й си канели да се местят в други училища, разказа Мария на кмета.
Зам.-кметът Иванка Сотирова направи подарък и на приятелката и съученичка на Мария Янка Петкова, която също съдействала за бързата реакция на момичето. Двете с Янка били заедно в тролея и Янка съдействала да отвори път на Мария сред пътниците, когато тя се втурнала от задната част на возилото да помогне на припадналия на волана шофьор Филип Точев. Сотирова обяви, че има възможност до завършване на средното им образование двете момичета да бъдат подготвени безплатно от столична фирма за кандидатстване във висши учебни заведения в Англия, както и по английски език.
Кметът Живко Тодоров съобщи още, че е открита дарителска сметка на името на Мария, а общински съветници ще внесат предложение в местния парламент за бъде отпусната стипензия на Мария за времето, докато учи.
Карта за безплатно пътуване с всички автобуси и тролейбуси на града, докато живее в Стара Загора, ученичката получи от управителя на общинското дружество "Автобусни и тролейбусни превози" Димитър Авджиев. От дружеството ще внесат по сметката сега необходимата сума за шофьорски курс, който девойката може да изкара, когато навърши пълнолетие след 3 години.
Според зам.-кмета Красимира Чахова, състезател по лека атлетика за ветерани, точно спортът е помогнал на Мария да действа правилно в създалата се ситуация. Тя й връчи дарение от 500 лв. от името на спортен клуб "Ракета" от близкото село Богомилово, както и златния си медал от последната Балканиада за ветерани в Солун. В отговор Мария припомни, че желанието й е да стане помощник-треньор по плуване.
Желаещите да помогнат за образованието на Мария могат да даряват средства по банков път в:
УниКредит Булбанк
София - клон "Калоян" щ 3
Получател: Фондация "Благотворител"
Основание: За Мария
IBAN: BG12 UNCR 7630 1076 5935 18
BIC: UNCRBGSF
Средствата от кампанията ще бъдат отпускани целево според образователните нужди на момичето от тристранна комисия с представители на Фондация "Благотворител", Спортно училище "Тодор Каблешков" и дом "Мария Терезия" в Стара Загора, където живее храброто момиче, уточниха от община Стара Загора.