Европа е на ръба на срутване, дефлационна заплаха, твърдо приземяване в Китай, Федералният резерв на САЩ, който реагира твърде късно, Доналд Тръмп, сравнен с „Ислямска държава”. Това е малко по-мрачната от обикновено глобална панорама, според американския милиардер и финансист Джордж Сорос. Той говори пред пред форума в швейцарския Давос в четвъртък, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Сорос покани на вечеря в хотел в малкото швейцарско градче няколко десетки участници в Световния икономически форум, включително журналисти, за да им представи своето виждане за света, в който тази година рисковете са много.
"Европейският съюз е на път да се разпадне на парчета", заради мигрантската криза, твърди Сорос. "Има паника в политиката за даване на убежище на Европа", защото "преминахме точката, отвъд която напливът (на мигрантите) намалява възможностите на страните да ги интегрира". В тази "паника" "всеки е сам за себе си, и в тези условия не мога да обвинявам Виктор Орбан, че се опита да защити своите граници", заяви финансистът, роден в Будапеща, като уточни, че (Орбан) все пак трябва да бъде обвинен заради отказа му да участва в обща политика за даване на убежище.
Облечен в син костюм, седнал на подиума и отговарящ на журналист от Блумбърг, който отразява събитието, той сподели извода, че Ангела Меркел е загубила политическия си капитал. Канцлерката "разбра, че мигрантската вълна може да взриви Европа", "Тя заложи своя политически капитал и загуби, защото жестът й за отваряне на Германия не бе добре подготвен". Колкото до Русия, тя "е в много крехка ситуация" и също заплашва да се срине, увери той, давайки да се разбере кой - ЕС или Русия - ще се срине първи.
Сорос е известен с категоричната си подкрепа за украинското правителство срещу Москва. Украинската финансистка номер едно Наталия Яреско също бе сред поканените, които вечеряха със сурова салата, добре приготвена птица, и можеха да опитат червено вино от Испания. Глобалната икономика е под заплаха от обща дефлация, особено поради забавянето на китайската икономика. Китайското твърдо приземяване "е тук”. Аз не го очаквам, аз го наблюдавам. Но Китай има ресурсите да го управлява и има по-голяма възможност за маневриране, отколкото много други държави". Това захрани дефлационния риск, вече висок заради спада на цените на суровините и конкурентните девалвации, каза милиардерът с 80-годишния си, понякога колебаещ се глас.
За САЩ Сорос разкритикува повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, с една година закъснение (...), когато американската икономика вече се забавя поради дефлация". Колкото до изборите в САЩ, Сорос е известен с подкрепата си за кандидатката на демократите Хилари Клинтън. Той заяви, че кандидатът за номинацията на републиканците Доналд Тръмп, съперникът му Тед Круз и останалите вършат работата на Ислямска държава" , докато сърфират върху вълната за всяване на паника и на "смъртна опасност”.