В същото време със 113 гласа "за", 17 "против" и 21 "въздържал се" депутатите приеха на първо четене друга промяна в Кодекса на труда, която дава възможност на малки фирми да получат статут на национално представени. Това дава възможност за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество, надзора на Националния осигурителен институт и здравната каса и др. Предложението бе внесено от депутати от всички парламентарни групи без "Атака", а БСП оттегли подписа си, съобщи "Дневник".
С промяната се намаляват критериите за представителност на работодателските организации и на синдикатите. Досега изискването към бизнес съюзите бе да обединяват браншови структури или предприятия с поне 100 хил. заети. С промяната членовете трябва да са поне 1 500 и да осигуряват 50 хил. служители или ако са по-малко, осигурените в тях да са 100 хил. Изискването за броя на синдикалните членове за профсъюзите се намалява от 75 хил. на 50 хил. души.
В мотивите за промяната се посочва намаляващият брой на работещите и осигурените в последните години и че сегашните критерии, приети през 2012 г., дават предимство на едрите предприемачи.
Парламентът отхвърли на първо четене предложението на независимия депутат Георги Кадиев годишният платен отпуск да се увеличи от 20 на 25 работни дни с 16 гласа "за", 66 "против" и 66 "въздържал се". Идеята му предизвика бурни дебати в пленарната зала, като само колегата му, също независим, Велизар Енчев го подкрепи.
Енчев отново повдигна въпроса за ваканцията на народните представители, след като вече внесе поправка парламентът да почива, както останалите работници и служители. Според правилника на Народното събрание депутатите почиват всяка година от 22 декември до 10 януари включително, 10 дни около великденските празници и от 1 до 31 август. Освен това, заседанията им са само в сряда, четвъртък и петък, пише още изданието.
Председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че депутатите не могат да се приравняват с обикновените работници, защото по време на ваканцията, както и в дните, в които НС не заседава, са по избирателните си райони и решават проблемите на хората.
Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев обвини Велизар Енчев, че уронва престижа на Народното събрание. Напомни, че депутатите нямат право на неплатен отпуск и реално почвали около 32-33 дни, което било много по-малко от почивката на учителите и други административни служители.
Според лидера на БСП Михаил Миков при тази ниска производителност на труда допълнителните пет почивни дни щели да дойдат за сметка на съкращения. Румен Христов от Реформаторския блок пък коментира, че подобна поправка ще убие бизнеса, който сега прохожда. Мотивът на Георги Кадиев за внесената промяна е намаляване на стреса на работниците и грижа за здравето им.