"Цената на дребно на бензина в България е по-ниска от тази в Европейския съюз, а цената на дизела е почти равна на средната в ЕС". Това каза от парламентарната трибуна министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос от народните представители Миртин Димитров и Петър Славов за икономически необоснованите високи цени на горивата в България, цитиран от „Фокус”.
„Не спорим по въпроса дали подлежи на административно регулиране и административен контрол от Министерство на икономиката ценообразуването на горивата”, посочи Лукарски.
По думите му към момента действащ, съществуващ нормативен акт, който да дава право на министерство на икономиката да регулира цените на горивата, няма. „Дай боже това, което се случва във Варна, да се случва в повече места на България. Това е пазарен принцип”, коментира още министър Лукарски.
В репликата си Петър Славов посочи, че цената трябва да се съобразява с размера на акцизите. По думите му, редица представители на бизнеса посочват, че в България има прекалено малка разлика между цените на отделните „играчи” на пазара, което би могло да свидетелства за наличието на картелно споразумение.