Депутатите не увеличиха платения годишен отпуск от 20 на 25 работни дни, като не приеха предложението на депутата Георги Кадиев за промени в Кодекса на труда.

От 148 гласували депутати – „за” бяха 16, по 66 бяха „против” и „въздържал се”.

Мотивите на Кадиев за промените е високото ниво на стрес на работното място. За пример той посочи, че платеният отпуск в страни като Австрия, Франция и Малта е 25 дни.

„Пет работни дни увеличаване на отпуската са една четвърт от работния месец”, заяви Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. По думите му, тези допълнителни почивни дни се равняват на 150 лв., които всеки работодател трябва да извади от джоба си. „Тази стойност съставлява 4.8 млрд. лв., които трябва бизнесът, независимо дали е дребен, едър или среден, да извади от джоба си. Това означава съкращаване на около 150 000 работни места. Ето това е тази така наречена „миловидна поправка”, заяви той и добави, че пътят към ада е осеян с добри намерения.

По повод коментара на депутати, че народните представители почиват повече, председателят на НС Цецка Цачева коментира, че не може да се приравнява статутът на народен представител с работата на работещите по трудово правоотношение. „Работата на народните представители не се фиксира с начало на работен ден и с край на работен ден, както е за всички по трудово правоотношение. Народните представители работят в изборните си райони”, заяви тя. Според нея това че има такива, които не го правят, не се отнася за всички народни представители.