В момента зрее много сериозно притеснение сред тютюнопроизводителите, зреят протести. Това каза Алиосман Имамов от ДПС след среща с представители от бранша в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Имамов посочи, че се прави всичко възможно тези протести да не се случат и очакват ответни реакции, най-вече от представителите на ГЕРБ законът да бъде адекватен на проблемите, които има бранша.

ДПС ще искат да се отложи гледането на закона за тютюна, да се направят допълнително консултации, защото очевидно някои от тези текстове не бива да бъдат приети в този вид, да се включат в консултациите браншовите текстове.

Арбен Мименов, който е председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България, каза от името на тютюнопроизводителите, че предлагат да има сериозен диалог и с брашновите организации. „Молим за диалог, ние не сме тръгнали веднага на протести, възпираме ги всички тютюнопроизводители. Те са недоволни от това, че кампанията всяка година има проблеми. Ние мислим, че проблемите са основно от нереалния закон”, каза той и посочи, че предложенията, които правят трябва да намерят място в текстовете.

Тютюнопроизводителите искат да има заложено начало и край на изкупна кампания, реален срок за сключване на договори, реална дата – 15 февруари за раздаване на семената.