Новият Opel Astra Sports Tourer е готов за сибирски студ и никакви жълти кодове не могат да му попречат да се движи, стига пътищата да са почистени. Това доказаха германците от Opel, които подложиха новото комби на екстремни климатични тестове с амплитуда от 100 градуса по Целзий. Специалистите в Международния център за технологично развитие ITDC на Opel са в състояние да симулират условия, сравними с тези в Сибир и пустинята Сахара.Живачният стълб на термометъра в Рюселсхайм в разгара на зимата варира от минус 40 до плюс 60 градуса по Целзий. В центъра на всичко това е новият Opel Astra Sports Tourer, който се справя без проблеми с тези неблагоприятни условия. Меко и плавно моделът се носи на стенда за климатични изпитания, докато оглушителният шум от вентилационната система изпълва помещението на термичната камера.

При минус 40°C новият Opel Astra Sports Tourer е обвит изцяло с бяла премяна, покрита с тънък слой от лед. Просторното вътрешно пространство на компактния комби модел не се вижда отвън, тъй като прозорците са изцяло покрити със скреж и лед. Температурата в помещението е -40 градуса по Целзий и никой не би могъл да издържи тук и минута без дебело зимно облекло. „Целта ни е да видим как материалите, използвани в Sports Tourer реагират при излагане на екстремни условия. Проверяваме също и промените във външния вид както и влиянието на екстремно високите и екстремно ниски температури върху размера на фугите между отделните елементи например”, обяснява целта на изпитанията водещият тестови инженер Ото Хемелман. С помощта на своя съставен от специалисти в различни области екип, той отговаря за процесите на пълно потапяне на новите модели в условия на изгаряща жега и смразяващ студ.

Стендът за изпитания при ниски и високи температури – наричани също циклични термични тестове, е част от задължителната програма в процеса на разработка на моделите на Opel също както и тестовете в акустична и електронна лаборатория. „В крайна сметка нашите клиенти по целия свят ще управляват Astra в най-различни климатични условия и зони”, споделя Ото Хемелман. На тест е подложена новата Astra Sports Tourer със серийни спецификации и изпълнение, като така се гарантира, че ще бъдат изпитани точно материалите, които клиентите по-късно ще получат в своите автомобили. В продължение на фаза от 2 седмици температурите се сменят всекидневно. „Уплътненията, точките на слепване, полимерните детайли и материи, гумените части – всичко това следва да работи както трябва, което означава непрекъснато еластично свиване и разтягане като ластик без видими трайни последствия и следи”, обяснява процеса главният инженер. 

В климатичната камера може да бъде възпроизведена дори пряка слънчева светлина. В случай, че Opel Astra Sports Tourer бъде паркиран някъде навън през лятото, температурите вътре в купето могат да достигнат 90 градуса по Целзий. С помощта на симулацията на слънчева светлина екипът от Opel може да подложи на стресово изпитание толерансите на използваните в интериора материали. Тества се също и колко дълго се налага да работи климатичната инсталация преди температурата във вътрешното пространство отново да стане поносима. Изпитателният стенд повдига и спуска четирите колела на Astra Sports Tourer. Това дава възможност на инженерите да се уверят, че комфортът в купето не страда и при неблагоприятните условия и че материалите в интериора не издават досадни звуци при шофиране независимо от стреса и високото натоварване върху тях.