Очакваме официална позиция на ръководството на ДПС около изказването от парламентарната трибуна, направено от техния депутат Хюсеин Хафъзов, заяви депутатът Янаки Стоилов след заседание на ПГ на Коалиция за България.

Според Стоилов въпросът засяга включително и националната сигурност на страната. Той подчерта, че Народното събрание няма да се връща на приетите вече текстове. В понеделник депутатите продължават на извънредно заседание гласуването на Изборния кодекс.

Въпросът за езика, на който да се води предизборната кампания, е решен, потвърди Стоилов и добави: Ние трябва да продължим с другите текстове по Изборния кодекс. БСП и ПГ на КБ изрази вече своята позиция в пленарната зала и подкрепи текста кампанията да се води на официалния български език, повтори той. За последвалите реакции ние не приемаме някои крайни квалификации, които бяха направени от депутат от ДПС, които прекрачват тази дискусия и засягат въпроси на националната сигурност, - на това, което би трябвало да обединява всички народни представители и всички парламентарни групи, коментира Стоилов. И заяви: Затова ние очакваме от ръководството на ДПС да каже дали то споделя или не такъв начин на обяснение, който беше даден. Не е необходим разговор - ние сме тези, които изразихме своята позиция, изразиха я и те, но това не го направиха другите две парламентарни групи.

След като съобщи за извънредното заседание на парламента следващия понеделник Стоилов каза: Смятаме, че ще има нов Изборен кодекс още през следващата седмица.

Не искам да се впускам в дискусия за отношенията БСП – ДПС, това е една по-сложна и по-голяма тема, която засяга и съдържанието на управленската политика, и кадри в управлението. Днешната ситуация също има своето важно значение с цялостната проблематика на отношенията на двете партии, които подкрепят правителството, добави той.