Не е лесно да се правораздава, не е лесно нито за прокуратурата, нито за съда да бъдат обективни и безпристрастни под натиск, каза пред Нова телевизия правосъдният министър Екатерина Захариева.

„Статистиката показва, че живеем в престъпна държава на средно ниво в Европейския съюз, ако това ни успокоява. За съжаление, не. Надявам се, органите, които извършват разследването, и в този случай да реагират. За съжаление недоверието в институциите води до това хората да започнат да правораздават – да определят действията на полицията или разследващите органи, което не помага. Нека да оставим органите да си свършат работата. Не е лесно да се правораздава, не е лесно нито за прокуратурата, нито за съда да бъде обективен и безпристрастен, когато има такъв натиск, но истината е, че той идва от недоверието в институциите”, коментира правосъдният министър.

По думите й, когато общественият натиск влезе в правосъдната зала, тогава правосъдието излиза през прозореца. Според нея е належащо да се повиши бързо доверието на хората в институциите.

Относно наглите кражби, заснети от охранителни камери, тя заяви: „Проблемът не е в закона. Когато извършителите са хванати, почти няма неосъден”. И цитира данни на Съвета на Европа, според които 46% са осъдените за битови кражби.

„Толкова е силно напрежението във Висшия съдебен съвет. Това обаче не помага за повишаване на доверието в съдебната система, нито за повишаване имиджа и репутацията на тази институция”, коментира още Захариева. И отчете: „От 4 месеца се занимаваме със скандали в съдебната власт. Мисля, че някой не иска нито аз, нито ВСС, да започнем да се занимаваме със същността на съдебната реформа. Имаме тримесечен срок за изменение в Конституцията. От него месец и нещо изтече. Ние кога ще стигнем до диалог?”.