Варненски мотористи ще протестират срещу служебното прекратяване на регистрацията на моторни превозни средства, които нямат валидна застраховка „Гражданска отговорност". Според новите правила, които са в сила от 1 януари, ако превозното средство няма валидна „Гражданска отговорност” и тя не бъде подновена в рамките на месец, регистрацията му се прекратява служебно. Промяната засяга предимно мотористи и собственици на каравани и кемпери, които плащат застраховката само в сезона, в който пътуват.Недоволните от въведената в началото на годината промяна ще се съберат пред Катедралата във Варна в петък от 15.00 часа, където ще блокират движението.

Мотористите настояват за отмяна на мярката, преразглеждане на новоприетия Застрахователен кодекс с включване на възможност за сключване на срочна застраховка под една година и отпадане на задължителния характер за наличие на годишна "Гражданска отговорност" при притежание, а само при управление на МПС, съобщава "Дарик".

„Настояваме за правото да не нарушаваме закона, като не ползваме МПС-то си и да можем да не го застраховаме, защото евентуалните щети, които може да причини, са свързани с употребата му, не с притежанието му", се посочва обща декларация на варненската мото общност.

Служебното дерегистриране на МПС без "Гражданска отговорност" пряко засяга и собственици на кемпери, каравани и ремаркета над 750 кг, ретро и спортни автомобили и мотоциклети, моряци, колекционери, всеки изпаднал във временна недееспособност, пребиваващи в чужбина за няколко месеца, временно безработни и дори дядото, който ходи на лозето само през лятото, отбелязват още мотористите.
Протестиращите ще се съберат пред Катедралата без машините си, но с каски, за да стане ясно, че са мотористи, разкри Цвета Влайкова от клуб "Moto Angels". Тя обясни, че повечето варненски мотоклубове подкрепят исканията.

Промяната ще създаде много повече главоболия, отколкото решения, смята Влайкова, която е шофьор с 18-годишен стаж.
Протест ще има само във Варна. Ако няма скорошно развитие на проблема, ще има още протести. Исканията на недоволните мотористи ще бъдат изпратени и до омбудсмана.

Около 350 000 автомобила без застраховка „Гражданска отговорност" може да загубят служебно регистрацията си до два месеца. „В момента гаранционният фонд изпраща писма на незастрахованите собственици на МПС-та с указания или да сключат „Гражданска отговорност", или да свалят от отчет автомобила. Предвижда се и в рамките на 2-3 месеца да има единна система, която ще позволява автоматично дерегистриране", съобщи Милен Петков.

Според новия Застрахователен кодекс глобата за несключена „Гражданска отговорност" е намалена от 400 на 250 лева за физическо лице. А при неплатена навреме застраховка, регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно. Възстановяването на регистрацията също ще може да става автоматично.