Бившият главен редактор на "Труд" Светлана Дажмджиева и бившият собственик на медията и шеф на "Софарма" Огнян Донев обявиха, че създават две нови медии - интернет сайт и списание.

Информация за това се носеше от известно време в гилдията, а днес бе официално обявена в съобщение до пресата.

Донев, който е и председател на КРИБ (Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България), ще е издател, а Джамджиева - главен редактор на информационно-аналитичен сайт и месечно политическо списание. Медиите ще носят едно и също име, като сайтът ще тръгне на 1 март, а списанието ще се появи на пазара няколко дни по-късно.

„Това ще са медии за хора, които искат да правят нормална, истинска журналистика. Той ще е отворен – и за колеги, които се чувстват цензурирани в собствените си медии, и за читатели, които търсят нещо различно. Различно от онова, което ни отреди последно място в класацията за свобода на словото. Екипът, който събрахме, е страхотно професионален и има най-важното условие за успех – свободен е”, коментира Светлана Джамджиева. Пред OFFNews тя добави, че сред журналистите, които е привлякла в екипа си, са бившият кореспондент на "Труд" в Брюксел Веселин Желев, публицистът Иван Бедров и бившият заместник-главен редактор на "Труд" Мила Аврамова. Към сайта и списанието ще се присъединят хора от поне 4 медии, главно от пресата. "Появиха се коментари, че колеги идват при нас заради високи заплати. За съжаление нямаме много пари, обещала съм им единствено свобода", каза Светлана Джамджиева.

„Вярвам, че в България има място за интелигентна журналистика. Заложих на хора, с които съм работил и мисля, че това ще е един успешен проект”, коментира и издателят Огнян Донев.