Руският президент Владимир Путин „най-вероятно е одобрил“ отравянето на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко в Лондон. Това заяви британски съдия в рамките на заключението на общественото разследване на смъртта на бившия агент.

„Операцията на Федералната служба за безопасност (ФСБ) за убийството на Литвиненко най-вероятно е била одобрена от (Николай) Патрушев и от президента (Владимир) Путин“, каза съдия Робърт Оуен в своя доклад от 300 страници.

Николай Патрушев е бивш директор на ФСБ.

Литвиненко умира през 2006 г. в Лондон на 43 години. Три седмици по-рано той е отровен със силното радиоактивно вещество полоний-210, като се предполага, че то му е било дадено с чаша чай в хотел „Милениум“ в британската столица.

През 2015 г. започва публично разследване за смъртта му, а негов председател е сър Робърт Оуен.

Освен бивш агент на КГБ, Литвиненко е и виден критик на Владимир Путин, а преди смъртта си работи с британската служба за външно разузнаване МИ-6.

Първоначалното полицейско разследване води лондонските прокурори до искането за екстрадиране от Русия на бившия бодигард в Кримъл Андрей Луговой по обвинения в убийство.

Сегашното разследване беше фокусирано и върху приближения на Луговой – Дмитрий Ковтун, който е бивш съветски войник и бизнесмен, присъствал също на срещата в хотела между Луговой и Литвиненко, по време на която най-вероятно е бил изпит отровният чай.

„Когато Луговой е отровил Литвиненко, вероятно е да го е направил под ръководството на ФСБ“, посочва Оуен. „Бих допълнил, че смятам това за голяма вероятност. Открих, че Ковтун също е взел участие в отравянето“, допълни още Оуен.