По отношение на втория мандат твърде рано е да се обявяват кандидатури. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност, предаде репортер на БГНЕС.

„Всеки, който си мисли, че ще води 10 месеца кампания, вместо да свърши нещо смислено за народа, със сигурност ще бъде наказан от народа. За мен е по-важно ранното стартиране на дебатите за президентските избори да не промени дневния ред на обществото, който е голямата тема за справедливостта. Очаквам до лятото и се надявам да видим отговорни действия публични дебати, ускоряване на съдебната реформа. На есен ще дойде и времето да се правят президентски избори, ако се занимаваме, обаче цялата година само с тях, ще разочароваме гражданите”, каза Плевнелиев.

Според него не трябва да има и капчица съмнение, че каквито и промени да са правят в Конституцията във връзка с президентския вот те ще обслужват една или друга кандидатура или субективен дневен ред. „Промени в Конституцията се правят по принципни въпроси. Основен стандарт в демократичната държава е, че изборното законодателство не се променя поне 6 месеца преди изборите. 6 месеца преди избори не правете промени в изборното законодателство”, призова президентът.

Според него начинът, по който вчера беше проведена кадровата промяна във ВСС го дискредитира, заради принципите на прозрачност. „Гражданите са жадни за справедливост. Дали ще има или не, въобще съдебна реформа, ако я има кой ще е там, от едната страна е задкулисието, от другата - принципни дебати кое е добре и кое не в съдебната система”, каза Плевнелиев.