2015 г. беше добра за българската икономика – спада безработицата, дефицита и брутния външен дълг, растат инвестициите, рекордно усвояваме еврофондовете, сектор автомобилостроене също се развива динамично. Това заяви президентът Росен Плевнелиев и обеща да дава всичко от себе си като убеден европеец и демократ за успеха на ЕС и България. От своя страна вицепрезидентът Маргарита Попова призова да не се поддаваме на илюзии.

Президентът и вицепрезидентът Росен Плевнелиев и Маргарита Попова дадоха съвместна пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност, предаде репортер на БГНЕС.

Последните 4 години бяха напрегнати години за България, Европа и света. Имаше рекорден брой кризи, които правят международната среда несигурна, заяви Плевнелиев. Като президент трябваше да се правя с много предизвикателства, каза Плевнелиев и започна да ги изброява: „отстояване на евроатлантическата интеграция на страната, 2 служебни правителства, да държа здраво посоката, въпреки бурите”.

Той посочи, че е имало и вълна от граждански протести и огромна гражданска енергия за промяна. Гражданите показаха, че искат гласа им да бъде чут. Хората се изправиха срещу олигархията и задкулисието и пожелаха промяната, заяви Плевнелиев.

„Постигане на стабилност в страната, въпреки рекордния брой кризи. Въвеждане на дългосрочно планиране в страната, приемственост в програмата за развитие на България от различните правителство. Ускоряване на модернизацията на страната. Успях да бъда истински надпартиен президент, да действам по съвест, въпреки институционални и медийни атаки срещу мен, да запазя президентската институция като една от малкото, ползващи се с доверие”, заяви президентът.

Според него сме свидетели на нови геополитически реалности, провалени държави, хибридни и конвенционални войни. Президентът обобщи и ситуацията през миналата година в Европа и света, като коментира бежанската вълна, конфликтите в Сирия, Украйна. Според него в този момент Европа трябва да е единна. Той заяви, че има реална опасност, ако се разпалят стари вражди на Балканите. „ЕС не бива да се съобразява с желанието на Русия за връщане на политики на велики сили и сфери на влияние. Опасната игра от 19 век не бива да се продължава, не трябва да се връщаме към идеологии от миналото. Ще дам всичко от себе си за силна и обединени Европа”, каза Плевнелиев.

Според него сме единни в НАТО, ЕС и световната сцена, като страната ни не е била източник на проблеми, а на решения.

От друга страна Плевнелиев заяви, че е била постигната относителна стабилизация във вътрешнополитически план през миналата година. 2015 г. бе добра за икономиката на страната, 2,8% ръст на икономиката, 2,8 млрд. лв. ръст на бюджета, отчете президентът.

Той обяви, че е очаквал много по-видими резултати в разследването на фалита на КТБ. Не съм удовлетворен от постигнатото към момента.

„Конституционните промени са стъпка напред, но оставиха съмнение, че липсва по-всеобхватна воля за реформа в правосъдието. Приемането на силно антикорупционно законодателство и промените в Закона за съдебната власт са шанс за наваксване на пропуснатите възможност. Трябва да работим заедно, за да постигнем ефективна съдебна система”, апелира Плевнелиев.

Той обърна сериозно внимание на проведения последен референдум, на който гласуваха над 2, 7 млн. граждани гласуваха и призова гласът им да бъде чут от Народното събрание.

Според Плевнелиев, трябва да се извършат 4 стъпки от този, който иска да има доверието на българите, а именно-електронно правителство, справедливо правораздаване, социално отговорна икономика и повече референдуми.

Държавният глава отчете, че тероризмът е заплаха, с която може да се справим сами заедно. „Той започва там, където образованието се е провалило. Терористите трябва да бъдат ликвидирани, но идеологията им не може д а бъде ликвидирана с оръжия, а с интеграция и образование. Посочих, че кибератаките са новият Костинброд, те са атаки срещу институциите следователно са атаки към българската държавност. Този вражески акт трябва да се разследва до край и всички да си отворят очите”, заяви Плевнелиев. Той коментира и, че не си е мълчал за Русия. „Отнасям се с уважение към руския народ, но действията на Кремъл в украинската криза са в противоречие с правовия ред. Политиката на велики сили трябва да остане в миналото, не се впечатлявам от военна мощ, а от дебат как да постигнем траен мир. Отстоявах националните интереси и провеждах активно проевропейска политика”, заяви държавният глава.