Масови протести, организирани от опозицията в молдовската столица Кишинев, прераснаха в безредици с полицията в сряда вечерта, след като депутатите одобриха съставянето на ново проевропейско правителство начело с Павел Филип, слагайки край на многомесечна политическа безизходица в страната, предаде Асошиейтед прес. 

Демонстрантите щурмуваха задния вход на парламента в опит да нахлуят вътре, което наложи бързата намеса на полицията. Част от хората обаче успяха да разкъсат кордона и да стигнат до първия етаж на сградата.

При стълкновенията са пострадали поне 10 души, седем от които полицаи и трима протестиращи, съобщава ТАСС, позовавайки се на информация от болницата в Кишинев. Според други информации пострадалите са най-малко 15, от които деветима униформени.

Сред пострадалите е един от лидерите на Гражданската платформа ДА (Достойнство и истина) – бившият прессекретар на молдовското МВР Кирил Моцпан, който е с разбита глава. Той призова протестиращите да напуснат сградата на парламента. 

Лидерите на опозиционните леви сили – Партията на социалистите и "Нашата партия", също призоваха протестиращите  да напуснат парламента и да се преместят на площада. Те обявиха намерението си да изкарат в четвъртък на улиците на Кишинев десетки хиляди хора с искане за оставка на управляващата вече шеста година проевропейска коалиция, обвинявайки я в корупция и некомпетентност. 

Опозиционите лидери Игор Додон и Ренато Усатий съобщиха също, че председателят на парламента Андриан Канду е поканил организаторите на протеста в Кишинев на преговори. Додон каза, че засега не е решил дали ще дойде на тези преговори. За това призоваха и от американското посолство и ЕС.

"Ние няма какво да обсъждаме. Имаме единствено искане – оставка на утвърденото правителство и разпускане на парламента", обяви обаче соцлидерът Игор Додон, цитиран от ТАСС. 

Новоназначеният от депутатите премиер Павел Филип бе министър на комуникациите и информационните технологии в предходния кабинет. Новото молдовско правителство получи подкрепата на 57 депутати от 101-членния парламент, посочва ТАСС. 

Спешното създаване и гласуване на кабинета се оправдава с необходимостта да се изведе страната от политическата криза. Опозицията обаче нарече действията на депутатите "узурпация на властта". Лидерите й обявиха Молдова за "страна, завладяна от олигархията".