Не мога да коментирам мотивите за промените във ВСС, но остава усещане за провокация срещу премиера и правителството. Това каза пред БНТ Цветан Цветанов. Според него, след споровете в висшия орган на съдебната система, би трябвало да има успокояване, а не ново изостряне на ситуацията, за това вината е на определени „сценаристи”. Цветанов определи като „спекулация” твърденията ,че новоизбраното лице на ВСС Димитър Узунов е близък до премиера. Той е категоричен, че Борисов има много контакти с различни хора, но винаги ,когато нещо се случи, се търсят хора, които са близки с него.

„Не смятам, че въпросът с СМС-а до премиера е важен и определящ въпрос. Има толкова много работа, че не е необходимо да отделяме толкова място на това. А и не сме разследващ орган, за да открием кой е изпратил това съобщение”, допълни Цветанов.

„Ще подкрепим промените в съдебната система, предложени от Министерството на правосъдието, това е важно и в парламентарната група на ГЕРБ има готовност да извърши необходимото”, каза още председателят на групата на партията в Народното събрание.

Според него, МВР е консервативна система, където всеки опит за промени води до вътрешни сътресения. „И аз в тази структура бях подложен на натиск и атаки”, призна Цветанов. Той изрази подкрепа за реформите в МВР, които ще бъдат предложени от министър Бъчварова, но предупреди, че хората в системата вече не издържат на постоянните промени и искат яснота за бъдещето си.

Бившият МВР шеф призна, че има завишаване на някои престъпни дейности в България и заради това сме поставени на постоянно наблюдение от Държавния департамент на САЩ за трафика на хора, но и на битовата престъпност, както и кражбите на автомобили.