Ситуацията на петролните пазари продължава да оказва силно въздействие на световните фондови пазари и на цените на акциите, които се търгуват на тях, пише в анализ vestifinance.ru. Очакванията ,че евтините енергоносители ще имат положителен ефект за световната икономика отстъпват място на страховете от нова икономическа и финансова криза. Днес, 20 януари бе регистриран най-силният спад на световните фондови пазари от началото на 2016 година. Средно водещите индекси се сринаха с 3-4%. Борсовият индекс MSCI World, който следи изменението на котировките на акциите на компании със средна и голяма капитализация на 23 световни пазара днес падна с 20% от предишния си локален минимум.

В Япония Nikkei 225загуби 3.7%, в Китай Shanghai Composite падна с 1%, в Русия РТС слезе с 4.8%. Европейските индекси не направиха изключение. Британският FTSE 100 падна с 3.4%, немският DAX слезе с 2.8%, а френският САС 40 загуби 3.4%.

В САЩ средното понижение на индексите на моменти бе около 4%. Dow Jones Industrial Average падна с 2.4%, S&P 500 загуби 2.1%, а NASDAQ-1.5%.

Дали това е началото на нова финансова криза или просто корекция с оглед на петролните цени, предстои да видим. Но тревожното е, че признаците на наближаваща финансова и икономическа буря стават все по-очевидни.