Ваксината „Пентаксим” е сигурна, надеждна и е същата, която е била прилагана през миналите години. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде репортер на БГНЕС.

Москов обясни, че целта на брифинга е Министерството на здравеопазването да отговори на всички притеснения за ваксините, като уточни, че не съществува проблем по темата и нито една майка или родител не трябва да имат притеснения за ваксините.

„За всеки родител искам да кажа, че ваксината „Пентаксим” е същата, която е прилагана през предишните години. Няма никакъв компромис с качеството и състава на тази ваксина. Това е същата ваксина, многократно използвана и доказана в годините ваксина”, увери здравният министър.

„Разрешението за употреба не значи полезност или вредност, а значи право на търговия на територията на България”, каза Москов във връзка с проверката на Върховна административна прокуратура. Той уточни, че ваксината „Пентаксим” е имала разрешение за употреба, но не и за търговия, тъй като в България в момента няма търговец на тази ваксина, който да се е явил на последния търг. Следователно е незаконно търговец, който не се е явил на последния търг да я разпространява, но не е незаконно министерството, което я е получило като дарение от Турция, да я разпространи директно в болниците. Това е предмет на дарение срещу, което България е дарила ваксината БЦЖ на Турция.

„Българското законодателство в Закона за лекарствата изрично е предвидило гаранция, когато интересът на търговеца не съвпада с този на пациентите, а именно - без нужда от разрешително за употреба Министерството на здравеопазването да направи нужните стъпки този медикамент, който няма разрешително за търговия, да бъде внесен за нуждите на пациентите”, подчерта той. Москов поясни, че това е станало, защото търговците на тази ваксина не са явили на търг. Министърът поясни, че няма разрешение за употреба на ваксината, но държавата е направила нужното тя да бъде внесена за болниците, където има нужда от нея, тъй като има такъв законов механизъм в кризисни ситуации.

Според Москов това не просто е законно, а нужно. Министър, който не го направи, е лош министър, добави тя. Няма проблем, няма скандал, увери той.

От думите му стана ясно, че нито един от компонентите на ваксината не се произвежда в Турция, а във Франция, само отчасти опаковането на ваксината ставало в Турция. Този „Пентаксим” е произведен във Франция, както и всички останали преди това. Ваксината „Пентаксим” няма да бъде спирана. 100 000 бройки на ваксината, дарени от Турция вече са били използвани, разясни Москов.

Той уточни, че ваксините „Еувакс” стоят на склад и не се използват, освен това не са нужни за имунизационния календар. Подготвяме сигнал до прокуратурата, за да стане ясно кой стой зад целия скандал и невярна информация за ваксините.