Стотиците приятели във "Фейсбук" може и да повишават популярността ви, но със сигурност не може да разчитате на тях.

Британски учени доказаха, че хората разчитат на по-малко от 3% от виртуалните си приятели в сайта, пише "Дейли телеграф".

Близки отношения между хората могат да съществуват само при контакт лице в лице, въпреки че социалните медии изглеждат лесен начин за поддържане на връзка, установиха учени от Оксфордския университет.

Според тях средностатистическият потребител във "Фейсбук" има 155 приятели, но само четирима от тях може да помоли за помощ.

Средният брой приятели във социалнта мрежа съвпада с числото на Робин Дънбар, специалист по еволюционна антропология, който изучава връзката между размера на мозъка и големината на социалните групи при животните и хората.

Според Дънбар хората нямат умствена възможност да поддържат взаимоотношения, ако групите са много по-големи от 150 души.

Британските учени са искали да проверят дали социалните мрежи могат да преодолеят това ограничение.
 

Те наблюдавали над 3300 души, за да установят дали наистина интернет дава възможност за повече приятели.

Техният извод е, че хората не използват толкова социалните мрежи, за да увеличават кръга от познанствата си, а за да поддържат контакти, които биха изгубили с времето, заради невъзможност да се срещат лице в лице.

Към момента "Фейсбук" има около 1,4 млрд. активни потребители.  

През октомври социалната мрежа обяви, че подготвя промяна, чрез която потребителят ще може да слага видео, вместо снимка на профила си.