Общо 270 проекта и концепции бяха получени в първото издание на програмата VIVACOM Регионален грант. Иновативната платформа, целяща да подкрепи значими проекти на местно ниво, се организира от телекома с подкрепата на Български център за нестопанско право (БЦНП). Големият брой на кандидатурите е доказателство за сериозната необходимост от развитие на регионални кампании, в полза на местните общности. 

Най-активните участници в програмата са читалища и малки неправителствени организации, а кандидатурите им са насочени към организиране на културни събития, фестивали, екологични инициативи, работа с деца и младежи за промяна на нагласите и стимулиране на доброволчески активности. 

Водещите критерии при оценката на инициативите бяха полза от реализирането на инициативата или решаването на конкретен проблем, въвличане на местната общност, иновативност или нов начин за решаване на проблем.

40 от кандидатурите достигнаха до втория етап на VIVACOM Регионален грант. Сега предстои тяхното оценяване от пет-членното жури на програмата, съставено от Ива Дойчинова – журналист; Захари Карабашлиев - белетрист и драматург; Крис Георгиев – създател на Фондация StartUP; Любен Панов, директор на БНЦП; Веселка Вуткова - Директор Корпоративни комуникации във VIVACOM. Те ще изберат десетте най-достойни проекта, които ще получат финансиране в размер на до 5 000 лева, за да реализират своите идеи и така да спомогнат за развитието на местната общност.