"Имаме проблем с разликата в заплащането на мъжете и жените, но за това си има обяснение". Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на организирана от омбудсмана Мая Манолова кръгла маса за обсъждане на предстоящото разглеждане на законопроекта за равнопоставеност на жените и мъжете, съобщи „Фокус”.
„Понеже се занимавам с пазара на труда, обяснението е, че жените са готови да приемат по-ниско платена работа поради други причини. Примерно, заради това, че нямат други възможности за съчетаването на трудовата си заетост със семейните си задължения. Имат малки деца и приемат по-ниско платена работа”, посочи Калфин.
„С този закон ще видим докъде трябва да стигнем, за да се реши проблемът”, допълни още той. По думите му в България е проблем и съчетаването на професионалните и семейните задължения на жените.
„Това, на което му казват „неплатен труд” по европейските квалификации, това е гледането на деца и домакинската работа. В България, жените са ангажирани в пъти повече от мъжете с този труд. Заради това, те приемат по-ниско платена работа”, коментира още министър Калфин.
Според него темата с равнопоставеността няма да приключи с приемането на един закон. „В България си мислим, че ако има проблем и се приеме закон, с проблема е свършено. Не е така за съжаление. Законът не е гаранция, че проблемът се решава. Проблемите се решават с политики”, категоричен бе министърът.