След като ДСБ излезе в опозиция, останалите партии в Реформаторския блок възнамеряват да се консолидират чрез изработването на пътна карта. На пресконференция днес съпредседателят на парламентарната група и зам.-председател на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски заяви още, че блокът не иска да се разделя с партията на Радан Кънев, защото практиката показвала, че дясното не е успешно, когато е разединено.

Сред мерките за консолидация е официалното приемане на партията на депутата Борислав Великов "Българска нова демокрация" (БНД), както и възможността за преговори и с други
дясноцентристки политически сили за партньорство.

Срокът за изработването на пътната карта е до 2 седмици, каза Зеленогорски, цитиран от пресцентъра на партията си. В състава на работната група, която ще изготви единния документ, влизат представители на всички партии, както и непартийни депутати, твърди се в съобщението пред медиите. Пред "Дневник" народни представители от гражданската квота заявиха, че днес са присъствали на заседанието на изпълнителния съвет на Реформаторския блок, но не са приемали ангажименти за консолидация на блока.

Попитан за проекта на Радан Кънев, Зеленогорски заяви "три пъти мери, един път режи" и каза, че не иска Реформаторският блок да се разделя с ДСБ, защото практиката показвала, че дясното в страната успява само обединено. "Да направиш проект, който три последователни пъти си качва резултати, и накрая да го торпилираш, не е разумно", каза Зеленогорски и добави, че
обществото нищо не печели от разделяне на дясното.

Зеленогорски напомни, че тази седмица ще се проведат и преговори с коалиционния партньор ГЕРБ за актуализация на управленските приоритети и програма, с което се цели ускоряването на реформите в правосъдието, образованието, здравеопазването, изборното законодателство и други.

Участие в преговорите щял да вземе и здравният министър Петър Москов, който в края на миналата година не последва ДСБ в излизането й в опозиция. От другите партии в блока ще участват Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите", Веселин Пенев от Народна партия "Свобода и достойнство", Костадин Марков от СДС, като покана са получили и от партията на министъра на отбраната Николай Ненчев БЗНС, но все още не са излъчили представител.

Зеленогорски напомни, че Реформаторският блок подкрепя идеята за електронното гласуване. В дебатите по Изборния кодекс реформаторите ще настояват още за по-бързото въвеждането на машинното броене и гласуване, активната регистрация, професионалната изборна администрация, преброителни центрове и изчистване на изборните списъци.

На въпрос за скандалите около Висшия съдебен съвет Зеленогорски каза, че се надява да има все по-малко контакти между политици и висши представители на съдебната власт, като припомни, че именно реформаторите предложили изменения в Наказателния кодекс за ограничаването на подобни контакти и тогава този проект се стори драстичен на обществото.