"Най-грешното решение е да променим сега данъчната система", заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на 10-ата среща между бизнеса и правителството в столичния хотел "Балкан".Той обясни, че държавата ни е платила огромна цена за кризата с КТБ, но това има добра и лоша страна. Добрата е, че финансовият сектор е станал по-предпазлив, а добрата - че е станало ясно, че правилата не играта не могат да се заобикалят.

"Платихме огромна цена, но си струваше, защото се разбра, че заобикалянето на правилата води до политическа нечистоплътност и лоша икономическа цена", обобщи Горанов. 

Той обясни, че именно тази криза и покриването на загубите от нея са причината дефицитът в бюджета да бъде на сегашните нива. И настоя той да бъде намаляван, защото тегленето на заеми с цел покриването на този дефицит в крайна сметка неизбежно ще доведе до смяна на данъчната система, но залага на стре-тестовете на банките, което се извършва в момента.

След него управителят на БНБ Димитър Радев обяви, че стрес тестовете ще бъдат събитието на 2016 г. и за БНБ, и за целия финансов сектор.

"Най-грешното решение е сега да променим данъчната система", категоричен е финансовият министър. Финансовият министър подчерта, че в ликвидната част на бюджета има ресурс да се справя с банкови кризи, но се надява, че това няма да се наложи.

Горанов е оптимист за икономическата среда през тази година, но каза, че управлението ще се справи най-трудно с крайното потребление, което, за да се повиши, хората трябва да имат чувството за трайна стабилност и сигурлност. Според финансовия министър обаче хората не повишават потреблението си, а увеличават спестяванията си и парадоксално повишаването на заплатите поди не до по-голямо потребление, а до по-големи спестявания.