Иран е готов да изнася природен газ за Европа. Това заяви директорът, отговарящ за международните контакти в Иранската национална газова компания Азизола Рамезани.
„Географското разположение на Иран, който притежава най-големите запаси от газ в света, му позволява да продава „синьо гориво“ на всички страни“, каза той и приветства визитите в Техеран на европейски представители с цел активизирането на двустранните отношения в областта на енергетиката и газа.
Според Рамезани, износът на енергоносители не трябва да се ограничава само до съседните страни или региони. „Доставките на газ за отделните страни, по-конкретно за държавите-членки на ЕС, трябва да бъдат включени в дневния ред“, отбеляза той.
В тази връзка Рамезани подчерта, че „износът на газ в Европа има международни и политически предимства в допълнение към икономическите изгоди“. „В момента Русия продава газ на Европа, изнасяйки го по тръбопроводи дълги 3000 км. Иран също може да изнася“, каза той. „Ние приветстваме преговорите със страните от ЕС по разширяването на връзките в газовата и енергийна сфери“, каза той и добави, че „доставянето на природен газ в европейските страни се разработват няколко маршрута“. Според директора на иранската компания „природният газ може да се доставя в Европа през Черно море, Сирия, Ирак, Турция или през няколко тръбопровода“.
Рамезани също така напомни, че „добивът на ирански газ има ниска себестойност, което е основното му конкурентно предимство при износа в ЕС“. „Външнотърговската политика на Иран в епохата след отмяната на санкциите предвижда диверсификацията на експортните пазари на „синьо гориво“, добави иранският чиновник.
По-рано европейският комисар по енергетика Мигел Ариес Канете заяви, че през февруари 2016 г. Европейската комисия ще проведе техническа оценка на потенциалните възможности за сътрудничество с Иран по въпросите на износа на газ в ЕС. За целта специална делегация ще посети Иран и ще остане там две седмици. Една от целите на ЕК е да се окаже съдействие на износа на ирански газ по тръбопроводите и доставката на втечнен ирански газ в рамките на проекта на ЕС „Южен газов коридор“.