Полицията в Берлин отхвърли жалба на 13-годишно момиче, което твърди, че е било отвлечено и изнасилено от чужденци. Властите също така призоваха за спокойствие след бурна реакция в социалните мрежи.
Младото момиче от руско-германски произход е изчезнало на 11 януари на път за училище в германската столица. Скоро след изчезването си тя се е върнала и се е оплакала в полицията. Според родителите й тя е била отвлечена от трима мъже на жп-станция в Маленсдорф в Източен Берлин.
Момичето описа нападателите си като мъже от „южни държави и говорещи развален немски". Те са я откарали до апартамент, където са я изнасилили и пребили, съобщават германски медии.
Съобщенията за случая предизвикаха бурна реакция и съмнения, че властите прикриват случая, също както първоначалното полицейско мълчание за сексуалните нападения в Кьолн на Нова година.
Полицията обяви по-рано днес, че „разследването е показало, че не е имало нито отвличане, нито изнасилване“ и призова за по внимателно отнасяне към случая.
Въпреки това, представители на крайното дясно и руски медии отхвърлиха резултатите на полицията, твърдейки, че тя прикрива престъплението.
Руската телевизия „Первий канал“ цитира чичото на момичето, според когото полицията я е накарала да каже, че е съблазнила мъжете. Според прокремълската телевизия NTV „в Германия и Швеция жителите редовно са изнасилвани от бежанци, има и няколко случая на сексуално насилие, но местните власти и полицията крият тези факти и не започват криминално разследване“.